top of page

Italienske vinperler i glasset

 

Kvalitetshevingen av italiensk vin er kommet hele landet til gode. Men spesielt er hvitvinene fra den nordlige delen av landet, rundt Veneto og Soave, blitt uendelig mye bedre. Og fortsatt er prisene fine.

Bilde1.png

En ypperlig boblevin fra Franciacorta, Fratelli Berlucchi. Nivået på italienske viner er kraftig forbedret. 

Tekst og foto : Geir Salvesen / produsentene

Italienerne har alltid skydd orden og heller dyrket spontan uorden. Øyeblikk av skjønnhet, det ekstatiske i nytelsen av en enkel pastarett og et glass vin i skumringen har vært viktigere enn å få tog til å gå i rute eller å ha et effektivt og ukorrupt system for å hente søppel i Napoli. Denne nonchalansen krøp også inn i vinfremstillingen der man stod ganske fritt til å lage vin slik man ville, uansett om vinstilen passet inn i området eller ikke. Der man av og til fikk regler, kunne utfallet bli merkelig. Som i Chianti i Toscana der produsentene lenge var tvunget til å blande inn hvitvin i rødvinene sine for å kunne kalle dem Chianti. Det ble ikke slutt før på 1970-80-tallet da noen startet med såkalte Super-toscanere og laget vin enten av 100 prosent Sangiovese (som var ulovlig før, men som jo er områdets foretrukne drue).

Nå er det på plass et klassifikasjonssystem der DOCG – kontrollert og garantert opprinnelse – er ett av fire nivåer ned til bordvinnivået – VdT.

vinperler2.png

Eksteriør fra en av de mange, koselige vinbarene i landsbyen Soave. Foto: Geir Salvesen

Men et stempel og en opprinnelsesgaranti passer ikke alle. Eksempelvis gjelder det Roberto Anselmi i Soave som var så sur på de lokale myndighetene at han meldte seg ut av Soave-produsentenes sammenslutning. Han mente at myndighetene godkjente utvannede og for lite konsentrerte viner fra de flatere områdene nede på Po-sletten, fremfor å bare godkjenne viner laget på druer fra bakkeskråninger og åser rundt Soave. Hans viner er fra Soave, men det står ikke på etikettene. Han får ikke lov. Og han vil ikke.
 

Slik lever det italienske anarkiet videre. Hos enkelte.


Akkurat Soave og Veneto er da også spesielt omfattet av den veldige kvalitetshevingen i Italia på hvitvinssiden, som inntil for 20-30 år siden, var det svake punktet. Det var mangel på friskere hvitvinsstiler. Det fantes ingen italiensk «Chablis». Vinene led av overproduksjon som ikke ga identitet, og feil druebruk. I Soave var druetypen Trebbiano i heftig bruk tidligere. En drue som man lot vokse i svære klaser, uten å redusere avlingene. Resultatet var utvannede, anonyme viner som ikke smakte noe eller ga område-identitet. Hvis vi nå ser på denne biten av Italia, har dreiningen til Garganega-druen gitt gode resultater. Og hvis man reduserer avlingene, planter druene på godt drenerte bakkeskråninger og skrinnere jordsmonn, er resultatet altså en oppsiktvekkende forbedring.

Fortsatt kan man ikke få en «Chablis» fra Veneto. Men man kan få viner laget på druer fra gammel vulkangrunn. Og man kan få veldig mineralske og tørre viner som kan ligne litt på Chablis fra nordskråningen på vulkanen Etna på Sicilia. Altså en Etna Bianco. I tillegg er det Greco di Tufo fra Campania og mineralsalte, tørre viner fra Salina – en øy ute i havet.
 

I Franciacorta lages det flott musserende etter Champagnemetoden.


I det hele tatt – Italia skinner for tiden. Her er ti godbiter.

vinperler3.png

Fratelli Berlucchi i Lombardia lager utmerket musserende etter Champagnemetoden. 

Fortsatt kan man ikke få en «Chablis» fra Veneto. Men man kan få viner laget på druer fra gammel vulkangrunn. Og man kan få veldig mineralske og tørre viner som kan ligne litt på Chablis fra nordskråningen på vulkanen Etna på Sicilia. Altså en Etna Bianco. I tillegg er det Greco di Tufo fra Campania og mineralsalte, tørre viner fra Salina – en øy ute i havet.
 

I Franciacorta lages det flott musserende etter Champagnemetoden.


I det hele tatt – Italia skinner for tiden. Her er ti godbiter.

HVITE VINER

4073401 Anselmi San Vincenzo 2019, Veneto, Italia. Kr 155,-, Karakter: 6, 83 poeng
Rimelig og bra Soave med noe urteaktig, grønn friskhet som kommer av en solid dose med Sauvignon Blanc midt inne i et smaksbilde av gule plommer som ellers er båret oppe av 70 prosent Garganega og 10 prosent Chardonnay. Fin sommervin, det, til krabbe og reker og desslike. Passer også  til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, pizza / pasta. 
 

3313801 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2018, Veneto, Italia. Kr 139,90, Karakter: 5, 82 poeng.
Elegant, svakt fersken- og plommeaktig, honning og tropisk frukt. Gule epler og honningmelon i smaken som er avrundet etter et drøyt år på flaske. Middels konsentrert. Finnes også som 3 liters Bag-in-Box. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, vegetar, fisk, sushi / sashimi. 

 

3313601 Monte Fiorentine Soave Classico 2018, Veneto, Italia. Kr 219,90, Karakter: 6, 86 poeng
Fint, mineralsk midtparti på denne, god lengde, harmonisk - svakt plommeaktig - frukt. Tørr, men fruktig. Har det lille ekstra. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitiff

 

4073201 Roberto Anselmi Capitel Croce 2017, Veneto, Italia. Kr 239,90, Karakter: 5, 86 poeng
Gul på farge, ganske rik og honningaktig i smaken med streif av krydder, modne gule plommer, kraftig, mangler kanskje ørlite spenst fra det som kjennes som en varm årgang. 

 

9212701 Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2017, Veneto, Italia. Kr 159,90, Karakter: 6, 83 poeng.
Ikke en Soave, men fra områdene rundt Gardasjøen. Ganske intens, litt plommeaktig smak med grønne elementer og med kledelig kjernebitterhet og morellstein i finish. Rolig, fyldig fin som avrundes av rundt 5 g sukker. All round-vin, dette. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 
 

vinperler4.png

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne. Foto: Vinmonopolet.

3817701 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2014, Lombardia, Italia. Kr 224,90, Karakter: 6, 87 poeng.

Langt og omstendelig navn på denne, men her har vi en Champagne Look-a-like fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode, samme druer (90 Chardonnay, 10 Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet, mye smak. Svakt kremete i stil og rund. Og altså uten den finslige nervøsiteten som kjennetegner ekte Champagne. All-round bruk.

Røde viner

vinperler5.png

Fattoria Felsina ligger i den sørlige delen av Chianti og lager smaksrike rødviner.

3316901 Selvapiana Chianti Rufina 2017, Toscana, Italia. Kr 184,90, Karakter: 6, 85 poeng

Kjølig, mørk, urteaktig bærfrukt med leskende rødbærsfrukt, fra Rufina-området helt nord i Chianti. Ren og fin og ganske delikat. Nydelig vin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt. 

 

3465401 Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017, Toscana, Italia. Kr 179,90, Karakter: 6, 85 poeng

Denne vinen kommer fra den sørlige delen av Chianti hvor det er varmere og der frukten får en mørkere bærkarakter. Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg, bra konsentrasjon på fruktigheten, strukturert og fyldig Sangiovese med noe tanniner, men innpakket i svulmende frukt.. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam. 

 

1657501 Cavallotto Langhe Nebbiolo 2017, Piemonte, Italia. Kr 279,90, Karakter: 6, 88 poeng.

Nydelig, klassisk duft helt klart i Barolo-landskapet, tørket frukt, røde bær, roser, veldig lengde. Strålende vin. Og prisen er helt grei. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 

11493201 Il Leccio 2017, Toscana, Italia. Kr 201,-, Karakter: 6, 85 poeng.

Miks av franske druetyper fra dette kystnære områdeti Toscana, Bolgheri. Men prisen her er relativt lav, og det gjør den mer interessant. Mørk, litt varm bærfrukt, solbær og bjørnebær, ellers en fløtete vinstil med streif av varm råtobakk, urter og fat. Laget av Allegrini-familien som ellers har flotte vinmarker i Veneto. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

vinperler6.png

Marelisa Allegrini er best kjent for sine fine Veneto-viner, man lager også god rødvin fra Bolgheri i Toscana. Foto: Geir Salvesen

bottom of page