top of page

Hvit pizza

Pizza med helt annet fyll

Ikke et vondt ord om pizza med rød tomatsaus. Dette er ikke en konkurranse mellom rød og hvit pizza, bare en mulighet til å utvide pizzamenyen.

Tekst og foto Pia Strømstad

Hvit_pizza_fiken.jpg

Fennikelsalami fra Tind, friske fiken, vårløk og granateplekjerner.

Hvit pizza gir deg sjansen til å få enda mer å velge mellom og til å prøve med enda flere smaker på fyllet. Fordelen med hvit pizza er nemlig at fyllet slipper å slåss med den smaksrike tomatsausen.

 

Det gjør at ting du aldri ville ha vurdert å ha på pizza plutselig kommer til sin rett. Tynne skiver røykelaks for eksempel. Eller løyrom – altså rogn eller kaviar om du vil!

 

På pizzarestauranten Teatro i Oslo har de en fantastisk hvit pizza med gyllen løyrom, blomkål, dill og sitron. Kanskje ikke førstevalget sånn ved første øyekast, men har du først smakt den kommer du til å velge den igjen.

 

Hadde du derimot hatt løyrom på rød pizza ...  (Løyrom er rogn fra lagesild som lever nord i Østersjøen, og Kalix ­Löjrom har «Beskyttet geografisk betegnelse» i likhet med champagne, parmaskinke og fenalår.) Eller røykelaks sammen med tomatsausen ... Jeg vet ikke jeg. Bare fargekombinasjonen skriker vel at det er feil.

 

Men den hvite sausen er såpass nøytral at den slipper de andre råvarene til. Selv noe så smaksrikt som pepperoni eller chorizo får mer spillerom på en hvit pizza. For det er ikke sånn at fyllet på hvit pizza må være sært og annerledes. Den kan godt toppes med alt du ellers foretrekker på pizza.

Hvit–pizza_lodderogn.jpg

Mozzarella, lodderogn, hvitløk, blomkål og raust med sitron.

NAKENPIZZA ELLER KLISS HVIT

 

Hvit pizza trenger faktisk ikke saus engang. Fransk pissaladiere kan godt kalles en form for hvit pizza. Det er en litt tykk pizzabunn, uten saus, men toppet med masse karamellisert løk, ansjos og oliven.

 

Lager du hvit pizza holder det faktisk å dryppe god olivenolje, gjerne med litt hvitløk over bunnen. Du kan nesten kalle det en «nakenpizza», og i mange tilfeller er naken langt å foretrekke. Men ikke alltid når det kommer til pizza. For det er noe med den sausen da – som knepper det opp et hakk og som gjør pizzaen litt saftigere på noe vis.

 

Du kan lage en vanlig hvit saus og røre inn kremost eller revet ost som til lasagne. Ricotta rørt med hvitløk og urter er også en variant. Eller kremost med eller uten urter smurt over bunnen.

 

Du kan også gjøre det så enkelt og godt som dette: Rør sammen creme fraiche (den tåler sterk varme uten å bli tyntflytende), finhakket hvitløk, salt, pepper og sitronsaft. Sausen trenger ingen koking. Bare peis den over pizzabunnen.

 

På Lofthus Samvirkelag som er en av Oslos beste pizzasteder rører de creme fraiche med hvitløk, olivenolje, hvitvin, oregano, salt og pepper.

 

Altså ekstremt raskt og lettvint – særlig hvis du topper med noe så enkelt som frisk spinat og mozzarella for eksempel.

Prøv også: Kantarellpizza

Hvit-pizza2.jpg

Inspirert av pizzarestauranten Teatro i Oslo som serverer hvit pizza med løyrom, blomkål, dill og sitron.

TOPP MED

 

Carpaccio – tynne skiver rått kjøtt, gjerne av viltkjøtt, får skinne når det slipper å slåss med den kraftige tomatsausen.

 

Poteter også. Det er kanskje ikke noe du har vurdert på rød pizza, men hvit potetpizza er faktisk en klassiker. Smør bunnen med et tynt lag creme fraiche og hakket hvitløk, topp med tynne løkringer, løvtynne potetskiver – gjerne skåret med mandolin og lagt i kaldt vann en liten stund for å slippe litt av stivelsen, og ost.

 

Raust med karamellisert løk er alltid godt. Kombiner det gjerne med spekeskinke eller kantareller, eller til og med blåmuggost og pærer.

 

Topp gjerne den ferdigstekte hvite pizzaen med noe litt søtt som friske fiken, granateplekjerner, fikensyltetøy eller en annen ostemarmelade.

 

For når avslutningen er søt er allting godt.

FORSLAG TIL FYLL PÅ HVIT PIZZA:

 

Hvit saus:

Creme fraiche, finhakket hvitløk, sitronsaft og –skall, salt og pepper.

 

Fyll:

Blomkålris og mozzarella. Topp med lodderogn, dill og sitronskiver når den er ferdig stekt.

 

Blåmuggost og tynne skiver pære. Smak til med fikenmarmelade etter at pizzaen er stekt.

 

Fennikelsalami, pinjekjerner og mozzarella. Frisk fiken, granateplekjerner og ruccola etter at pizzaen er ute av ovnen.

 

Mozzarella, pinjekjerner og dadler i biter. Topp med spekeskinke, parmesan og en salat av ruccola, tomater, olivenolje, hvitløk og salt etter steking.

 

Carpaccio av hjort, rødløk og kantareller. Server med tyttebærrømme ved siden av.

bottom of page