Vinvennlig salat med gresk vri
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Tid: 15 minutter
600 g fetaost, i skiver
eller i terninger
½ isbergsalat, revet
i småbiter
½ blomkålhode, hakket
2 agurker
4 store, modne tomater
1 stor rødløk, i strimler
1 sitron, saften av den
200 g Kalamata-oliven
Olivenolje
Oregano
Bland grønnsakene i en bolle. Topp med fetaost, skvis sitronsaft over og ha til sist over olivenolje og tørket oregano.
«Vitaminer er små, sunne dyr som lever i salaten», var det en skoleelev som skrev i en skolestil en gang. Det er ingen tvil om at det er mye vitaminer i salat. Kostfiber og diverse annet godt også, men når det kommer til stykket må vi prøve å gjøre salaten så vinvennlig som mulig. Det gir faktisk også en bedre og mer spennende salat. Bare grøntfôr på tallerkenen gir ikke nok glede til å legge om kostholdet permanent i en sunnere retning. Vi må ha litt kompleksitet, litt fett og syre. Og der har grekerne funnet nøkkelen: fetaost. I denne oppskriften er det fetaen som utgjør mesteparten av den greske vrien. Så kan man bare dynge på med andre godsaker. Da kan du bruke det du liker.
Hvitvin
Her er det bare vinvenner. Vin elsker oliven og olivenolje, og fetaost og vin er en 100 prosent match. Tomater og agurk sammen med fett går også fint, og det er veldig fint med syrene i rå rødløk. Hvitvin er det mest naturlige valget her. Prøv en gresk hvitvin laget på Assyrtiko-druen fra Santorini. Gaia, Sigalas, Karamolegos og Argyros er gode produsenter. Eventuelt en fra fastlandet i Hellas. Lyrarakis har egnede kandidater. Men fra fastlandet får man ikke vulkansmaken fra øyene.