top of page

Vegetarisk bønnestuing med fennikel og aromasopp

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

6

30 minutter

1,2 kg utvannede hvite bønner
250 g aromasopp
½ kilo modne tomater, eller 1 boks flådde, hele tomater, grovhakket
1 fennikel, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 stor gul løk, finhakket
1 bunt persille
Salt og kvernet pepper
Olivenolje

Hakk aromasoppen, evt. sjampinjong, portobello eller annen type sopp, i terninger. Stek den med olivenolje, salt og pepper. Bruker du ferske tomater, må de flås. Dypp dem i kokende vann i ca. 10 sekunder og trekk av skinnet. Fjern kjernene og skjær tomatkjøttet i terninger.
Skyll bønnene i rennende vann. Ha dem i en kjele med vann så det dekker. Tilsett tomater, fennikel, hvitløk og løk. Kok det i ca. 1 time. Ha i aromasoppen og kok videre i ca. 20 minutter. Tilsett hakket persille de siste minuttene. Server bønnestuingen i varme, dype tallerkener.

I noens ører høres det fortsatt forferdelig ut med bønner, som om det skulle være noe oppgulp fra kjipe vegetaroppskrifter fra 1970-tallet. Men faktum er at bønner er en av de virkelig solide kildene til proteiner, hvis vi ikke skal ha med fisk, fugl eller kjøtt. I mange vinland er bønner et naturlig tilbehør. Her skal vi prøve oss med bønner som hovedingrediens. Vi pimper dem opp med utvalgt tilbehør, slik at retten blir vegetarisk. Hvis du ikke er så nøye på det, kan du sløyfe noe av tilbehøret og blande inn noen røkte baconterninger for å gi den røkte umamismaken i stedet. Akkurat det er det vanskelig å få til med andre ingredienser. Har du lyst til å bruke andre grønnsaker, er det bare å gjøre det. Ingen oppskrift er endelig. Ett av knepene for at dette skal smake ekstra godt, er å servere på glovarme tallerkener.

Rødvin, hvitvin, naturvin og oransjevin
Vin og protein er fin. Selv om grammatikken halter litt, er forholdet mellom de to kreftene veldig godt. Man trenger altså ikke nødvendigvis animalske proteiner i en rett for at det skal passe til vin. Lokalt er dette en slags cucina povera-rett, altså et fattigmannskjøkken. Det har vært standard rundt om i Europa, og man drakk lokale dråper til. Både rødvin og hvitvin går fint så lenge fruktigheten er frisk og ny, og tanninnivået i vinen er middels eller lavt. Vi har altså en super-rustikk rett som går bra sammen med nyere tiders naturvin eller oransjevin. Ikke de mest ytterliggående eksemplarene, men man kan f.eks. prøve en georgisk kvevri-vin som har vært lagret på amfora i bakken. Gjerne av druene Kisi, Mtswane eller Rkatsiteli. Fra firmaet Rustaveli. Både sopp og tomater er med på å gi noe umami-virkning, men de rustikkene vinene har ikke noen problemer med å passe til.

Bold Title

bottom of page