Variasjon av beter med røkt ferskost
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
2
Bakte beter
1 kg rødbeter
Røyt ferskost
100 g ferskost
En håndfull røykeflis av bjørk
Salt
Syltete beter
1 liten polkabete
1 liten rødbete
1 dl eplesidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
Rødbetepuré
250 g bakte rødbeter
100 g smør
Plommeeddik
Salt
Glaserte beter
250 g bakte rødbeter
1/2 dl plommeeddik
1/2 dl flytende honning
2 ss smør
Salt
Legg en liten rødbete til side til sylting. Bak resten med skallet på i ovnen på 200 °C i ca. 1 1/2 time til de begynner å bli myke. Skrell dem mens de er varme.
Røyt ferskost
Fyr opp et lite bål på grillen, og dekk glørne med røykeflis så du får bra røykutvikling. Ha osten i en ildfast form og sett den på grillen. Legg lokket på grillen, og la osten stå i røyken til den så vidt blir gul på toppen. Rør osten luftig og smak til med salt. Du kan ev. røre osten med røykessens i stedet.
Syltete beter
Skrell betene og skjær dem i tynne skiver, gjerne med
mandolin. Gi eddik, sukker og vann et raskt oppkok og hell det over betene. Mariner i 10 minutter. Sil av syltelaken.
Rødbetepuré
Del rødbetene og kjør dem med smør i en blender.
Smak til med plommeeddik og salt.
Glaserte beter
Ha betene i en liten kjele med plommeeddik og honning. La eddik og honning koke litt inn under omrøring til det begynner å få en sirupsaktig konsistens. Rør inn smør og smak til med salt.
Servér glaserte beter og lun betepuré med ferskosten.
Anrett syltete beter på toppen av ostekremen.
Pynt gjerne med oxalis (gjøksyre).