Surdeigsbrød på urkorn
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
1 stort brød
400 g siktet landhvete
67 g fint rugmel
33 g grov spelt
350 g kaldt vann
100 g surdeigstarter basert på hvete (kan ev. kjøpes
i dagligvarebutikker)
10 g flytende honning
10 g fint salt
Hevekurv
Ildfast jerngryte med lokk, minst 7 l
Bakepapir
Barberblad
Dag 1
Bland mel og vann. Dekk til deigen og la den stå i 1 time. Rør inn surdeig og flytende honning. Dekk til og la stå i 1 time til. Rør inn saltet og begynn å folde deigen i bollen. Ta tak på siden av deigen med våte hender. Strekk deigen forsiktig ut og fold den tilbake over seg selv til midten av deigen. Snu bollen 45 grader og gjenta. Gjør dette 4-6 ganger til du har kommet helt rundt og deigen er stram og fin. Dekk til og la den stå i 30 minutter. Gjenta prosessen 3 ganger og la den hvile tildekket i 30 minutter mellom hver gang. Fold deigen en siste gang før du lar deigen hvile i 2-3 timer til den begynner å heve seg. Surdeigen og temperaturen avgjør hvor fort det går, men ikke la den overheve. Den skal bare bli ca. 1/3 større. Stram opp med foldemetoden en siste gang uten å slå ut all luften. Dryss hevekurven godt med mel. Legg deigen i kurven med den glatte flaten ned. Sett kurven i en vanlig handlepose. Sørg for godt med luft på oversiden så deigen ikke klistrer seg. Sett i kjøleskapet over natten.
Dag 2
Varm ovnen til 230 °C. Sett en ildfast jerngryte med lokk i ovnen i minst 30 minutter. Ta deigen ut av posen, og vend den forsiktig ut av formen og over på bakepapir. Skjær noen snitt i toppen med barberblad, ikke dypere enn 5 mm. Ta tak i hjørnene på bakepapiret, og løft deigen forsiktig over i den varme gryten med bakepapiret på. Sett på lokk og stek brødet i ovnen i 30 minutter. Senk varmen til 200 °C, ta av lokket og stek videre i 20 minutter til brødet er gyllent.