top of page

Stekt laks med ovnsbakt aubergine

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 45 minutter

6-700 g laksefilet av beste slag
2 auberginer
Maldonsalt, kvernet pepper og kjøkkensalt
Olivenolje

Den eneste lille utfordringen ved denne retten er å få bakt aubergineskivene på best mulig måte.
Det skal en del varme og litt tid til før de blir skikkelig møre. Skjær auberginen på langs i ca. ½ til
1 cm tykkelse. Legg skivene på et tørkepapir og dryss godt med vanlig kjøkkensalt over. Dette trekker ut vannet av auberginen. Vent 10-15 minutter og tørk godt av. Pensle skivene med olivenolje og legg dem i en langpanne. Stek dem i ovnen på 200 °C i ca. 30 minutter. De siste 10 minuttene kan laksestykkene, skåret i porsjonsstykker, legges oppå og bakes sammen med auberginen. Sjekk om auberginen er mør, hvis ikke, gi den litt tid til. Vi har brukt kullgrill, som gir et hint av røyk. Da avhenger steketiden av type grill.

Fiskeproteiner med omega-3-fettsyrer, grønnsaker og vegetabilsk olje. Denne retten er helt i toppsjiktet med tanke på mengden av helse-positive ingredienser. Du kan velge om du vil bake laksen i ovnen sammen med aubergine-strimlene, eller steke den i pannen. I ovnen har du kanskje litt mer kontroll over varmebehandlingen. Steker du den litt for hardt, kommer det av og til frem tranaktige elementer i fisken. Det unngår man vanligvis ved å bake den i langpanne. En annen fordel med den sistnevnte metoden er at man slipper å vaske en stekepanne. Hvis det skulle spille noen rolle. Dette er en ekstremt enkel rett med bare to hovedingredienser. Du kan også velge å legge til en tredje ingrediens og få et bedre fargespill på tallerkenen, for eksempel ved å bruke squash. Den bør i så fall smørstekes i vanlig panne.

Rosévin, rødvin
Dette er en glimrende anledning til å drikke god rosévin. Aubergine er mye brukt i Provence, og for så vidt også i Italia. Dermed er en bra Provence-rosé vårt førstevalg. Prøv Roubine la Vie en Rose. Forbløffende ofte vil vinvalget være bestemt av fargen på retten. Oransje eller rosa fra fisken og samme farge i glasset. Jo mørkere farge på hovedingrediensen i retten, desto mørkere viner passer gjerne til. Jo lysere, desto lysere og lettere vinstiler er best. Også lette rødviner kan passe bra til denne retten, som en lys Pinot Noir, f.eks. fra New Zealand. Prøv gjerne Old Coach Road, Nelson, New Zealand.

Bold Title

bottom of page