top of page

Stekt kyllingbryst med blomkål og sitronsmørsaus

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 30 minutter

2 kyllingbryst med skinn
1 stor blomkål
1 ss smør + 2 ss
1 ss nøytral olje
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
3 ss hakket persille
Salt og pepper

Grillet sitronsmørsaus
225 g meierismør
1 sitron
1 ss hvitvinseddik
½ ss dijonsennep
3 eggeplommer
½ ts fint salt

Del blomkålen i to. Skav tynne skiver av selve buketten så du får noe som ligner couscous. Skjær stilken i papirtynne strimler med en mandolin.
Kok opp en kjele med godt saltet vann og kok den andre halvparten av blomkålen i ca. 4 minutter. Ta den opp av kjelen og la den dampe av. Krydre kyllingen med salt og pepper. Ha smør og olje i en stor, varm panne og legg kyllingbrystene i pannen med skinnsiden ned og den kokte blomkålen med snittflaten ned. Stek det på middels varme i ca. 10 minutter til de får en fin stekefarge. Ha i resten av smøret og vent til det bruser. Øs det varme, brusende smøret over kyllingen og blomkålen.
Snu kyllingen og stek videre i 4-5 minutter på den andre siden mens du fortsetter å øse. La kyllingen hvile i 5 minutter før du serverer den. Lag en kjapp dressing av olivenolje, sitronsaft, salt, pepper og hakket persille og vend det sammen med blomkålcoucous og tynne blomkålflak.

Grillet sitronsmørsaus
Smelt smøret langsomt i en liten kjele slik at det skiller seg. Ikke rør i det, men la melkestoffene synke og legge seg på bunnen. Del sitronen i to og stek den med snittflaten ned i en panne eller på grillen i ca. 10-15 minutter til den blir skikkelig karamellisert. Press saften av sitronen og ha saften i en høy, smal beholder som passer til en stavmikser. Tilsett eddik, sennep og eggeplommer og kjør det sammen med en stavmikser til det er godt blandet. Hell på det klarnede smøret i en tynn stråle mens du kjører det med stavmikseren. Fortsett til bare de hvite melkestoffene er igjen i kjelen. Smak sausen til med mer salt og sitronsaft hvis det trengs.

Blomkål kan vi godt spise mye mer av – både rå, kokt og stekt. Det er en mager grønnsak som inneholder litt proteiner, men også mye C-vitamin og godt med kostfiber. Hvis du rasper blomkålen, kan den serveres i stedet for ris eller couscous, gjerne rå, eller du kan dampe den eller gi
den en kjapp runde i pannen med litt smør.

Rosévin
Når en hvitvin blir for tynn og en rødvin for svær, ja da ligger rosévinene midt imellom og kontrollerer de fine smakene. For her er det bare fine smaker, i den betydning at det er forsiktige smaker vi har med å gjøre i maten. Kylling er nøytralt, blomkål er nøytralt, og sitronsmørsaus er fett og syrlig. Det danner et utmerket grunnlag for en flott vinmatch. En rosévin fra Provence i Frankrike er som regel akkurat det vi trenger til denne typen mat. Ch. D’Esclans er en ypperlig produsent med flere versjoner. Litt ferskenduft og roser, i smaken fersken og jordbær. Så vidt det er, da.

Bold Title

bottom of page