Sopp wellington med nøtter

INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Tid: 45 minutter
200 g nøtter, du kan godt blande ulike sorter
60 g tørket steinsopp
125 g linser, tørre/ferdigkokte
½ aubergine
½ grønn squash
2 pastinakk
2 stilker stangselleri
2 sjalottløk
100 g aromasopp
1 ts malt kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts muskat
1 ts gurkemeie
3 fedd hvitløk, finhakket
Friske urter etter eget ønske
Evt. 200 g brødsmuler
6-10 pl butterdeig
1 egg til pensling
Olje til steking
Bløtlegg nøttene i ca. 2 timer. Bløtlegg tørket steinsopp i ca. 20 minutter i varmt vann. Skyll linsene i kaldt rennende vann og kok dem møre i ca. 15 minutter (hvis tørre). Sil av og avkjøl. Skjær aubergine og squash i ca. 1 cm store terninger. Spre dem utover på et fat og salt dem lett for å trekke ut væske. La dem ligge i ca. 20 minutter. Kjør pastinakk, stangselleri, løk og aromasopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Varm oljen i en panne, og stek grønnsaksbitene untatt aubergine og squash og krydderet i ca. 10 minutter. Hell væsken av aubergine- og squashterningene, og børst av saltet så godt du kan. Stek terningene sammen med hvitløk i ca. 10 minutter. Hell vannet av nøttene og kjør dem til smuler i en kjøkkenmaskin. Tilsett linsene. Hell vannet av den tørkede soppen, skjær den i mindre biter og bland i. Tilsett pastinakk- og aubergineblandingen og vend alt sammen. Tilsett finhakkede urter til slutt. Hvis nøtteblandingen er for bløt, kan du tilsette brødsmuler. Er den for fast, kan du tilsette litt væske. Kjevle ut butterdeigsplatene til et stort rektangel. Pass på at kantene overlapper litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøtteblandingen utover langs midten av butterdeigen. Rull den til en pølse. Pensle med egg og stek den i
40-50 minutter på varmluft og 195 °C.
Filet Wellington er en klassiker med helstekt indrefilet pakket inn i butterdeig. Men det er også blitt ganske vanlig å lage en feststemt vegetarvariant, og her er det masse sopp, linser og gode grønnsaker kombinert med smaksrike kryddere. Det er da man ikke savner kjøtt.
Rødvin
Mange vegetarretter er litt mer «nakne» i konstruksjonen enn kjøtt-, fisk- eller fjækrebaserte retter. Dette må vi ta hensyn til i vinvalget, og da må vi velge fruktige, middels kraftige viner med middels tanniner. Men litt skyv i vinen kan man få. Barbera d’Asti fra Scarpa i Piemonte er en fin vin som gir litt lær- og trøffelnoter i smaken. En enkel Chianti Classico fra Ricasoli i Italia kan være et annet alternativ. Weingut Georg Mosbacher Spätburgunder er en friskfruktig Pinot Noir fra Tyskland. Merk at disse syrlige vinene trenger syre i maten også.