top of page

Sild og potet

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

2–3 spekesild
500 g gode poteter, kokt og vendt i smør,
sennep og finhakket gressløk
2 rødbeter, kokt, skrelt og glasert i eplejus og smør
Seterrømme
Egg, kokt som solegg
4 små sjalottløk, finhakket og vendt i
bringebæreddik eller annen god eddik
Masse gressløk, finhakket
Godt smør

Dette er en rett som krever god sild og gode poteter. Den beste spekesilden er laget på istersild, også kalt fetsild, fanget tidlig på høsten. Dette er sild som ikke er kjønnsmoden, og dermed har den ekstra godt med fett i seg. Fett = god smak.
Er det vanskelig å få tak i spekesild laget på istersild, anbefaler vi deg å ta en tur til fiskehandleren. Vi garanterer deg at han med sine kontakter kan skaffe bedre sild enn de vakuumpakkede som finnes på supermarkedene rundt om.

La silden være hel, eller skjær den eventuelt i fileter, men la skinn og ryggben sitte, slik at de fine smaksstoffene ikke trekkes ut under utvanningen. Legg silden i rikelig med kaldt vann, minst 3–4 liter til 2 sild eller 4 fileter, helst i en bolle av rustfritt stål som er lett å rengjøre. Plastbolle eller -bøtte trekker til seg sildesmaken, men kan brukes hvis silden legges i vann i en stor plastpose som plasseres i plastkaret. Vann ut hele sild i bortimot et døgn. Tiden kan reduseres noe hvis vannet skiftes ut flere ganger.

Renskjær filetene, og del dem i store biter. Drypp gjerne over noen dråper med akevittlikør før servering. Server med resten av tilbehøret.

Løiten Linie er en klassiker av en akevitt. Sjøreisen over ekvator gjør denne akevitten til et elegant og stort drikke, med gode krydder og fataromaer. Den er fortsatt kraftfull og passer fint sammen med kraftig mat som spekesild.

Bold Title

bottom of page