Sayadieh - Ris- og fiskegryte med krydder og karamellisert løk
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
1 time
Ris
3 ss olivenolje
3 løk, i tynne skiver
1 ts spisskummen, malt
1/2 ts gurkemeie, pulver
1/2 ts kanel, malt
1 1/2 ts salt
1/2 ts sort pepper, malt
2 ss tomatpuré
5 dl basmatiris, bløtlagt i 20 minutter
Fisk
1 kg hvit fisk som torsk eller kveite, uten skinn og bein, delt i store biter
2 ss olivenolje
1 ts spisskummen, malt
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
1 dl pinjekjerner, ristede
1 dl persille, hakket
Varm oljen i en stor gryte på middels høy varme, og tilsett løken i skiver. Rør av og til til løken har karamellisert seg og fått en dyp, gyllen farge. Ta løken opp av kjelen, og ta av en stor håndfull til å pynte risen. Ha resten av den karamelliserte løken i en blender. Tilsett 2 1/2 dl vann, spisskummen, gurkemeie, kanel, salt, pepper og tomatpuré og kjør det til en tykk saus. Ha sausen over i gryten du stekte løken i. Tilsett 7 1/2 dl vann og bløtlagt basmatiris. Kok opp. Dekk til med et tettsittende lokk og la det koke i 15-20 minutter på svak varme til alt vannet er absorbert. Trekk risen av varmen, og la den stå i 10-15 minutter uten å ta av lokket.
Varm oljen i en stor stekepanne. Bland alle krydderne og dryss det over fiskebitene. Ha fisken i pannen og stek den i noen minutter uten å røre den. Når den har fått en fin stekeskorpe, snur du den forsiktig og steker den videre til fisken akkurat begynner å flake seg. Lag en seng av ris på et serveringsfat. Legg den stekte fisken på toppen, og pynt med ristede nøtter, hakket persille og karamellisert løk.