Samgyetang – kyllingsuppe med ginseng
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: ca. 3 timer
1 hel kylling
1 1/4 dl rundkornet ris
2 ferske ginsengrøtter
4 store, tørkede jujube-dadler
16 fedd hvitløk
3 vårløk, hakket
Flaksalt
Svart pepper, malt
Sesamsaus
1 ts salt
1 ts sesamfrø
En klype svart pepper, malt
2 ss sesamolje
Sursøt saus
1/2 middels stor løk, i biter
1 jalapeño, hakket
3 ss soyasaus
2 ss hvit eddik
1 ts honning (eller sukker)
Samgyetang er en varm suppe som vanligvis spises i den varmeste sommermåneden i Korea. Tanken er at når den varme suppen får deg til å svette, vil kroppen kjøle seg ned naturlig. Uansett er samgyetang en duftende, deilig og fyldig rett, og den bekrefter den koreanske tankegangen om at mat er medisin.
Skyll kyllingen i rennende, kaldt vann og tørk den med kjøkkenpapir. Skyll risen og bløtlegg den i en liter kaldt vann i en time. Hell av vannet, skyll den under rennende vann og bland risen med ginseng, dadler og hvitløk. Fyll kyllingen med risblandingen. Lukk åpningen med den vesle hudfolden. Sy ev. igjen. Ha ev. det som er av ris til overs i en stor kjele. Legg kyllingen i kjelen og dekk med kaldt vann. Kok den under lokk på middels høy varme i 30 minutter. Skru ned temperaturen og la det koke i 40 minutter til kyllingen er kokt og risen myk. Øs litt kraft over kyllingen innimellom. Tilsett mer vann hvis nødvendig. Ta kjelen av platen når kyllingen er ferdig. Lag sausene mens kyllingen koker. Bland alle ingrediensene til sesamsausen. Finhakk løken og jalapeño til den sursøte sausen. Bland med soyasaus, eddik og honning. Legg kyllingen i en serveringsbolle og øs kraften over. Dryss vårløk og malt pepper over. Server med kimchi, sausene og flaksalt ved siden av.