top of page

Rakfisk av fjellørret

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Ca. 1 kg fersk fjellørret
500 g fint salt
75 g sukker

Renslighet er alfa og omega. Sørg for at overflater og utstyr er helt rene.
Skyll fisken for slim, og rens den for gjeller og innvoller. Skrap ut blodranden og skyll bort alt blod. Bland salt og sukker i forholdet 50 g salt per 1 ts sukker. Du kan selv velge om du ­ønsker å bruke blandingen over hele fisken eller bare i buken. Bruk en ren, kvadratisk plastboks med tett lokk, ikke mye større enn lengden på fisken. Legg et lag salt i bunnen på boksen og strø salt- og sukkerblanding i buken og hodet på fisken. Legg fiskene tett i tett med buken opp i boksen. Pass på at det ikke blir store hulrom. Strø salt på neste lag med fisk, og legg dem på tvers av det første laget. Gjenta med resten av fisken. Legg på lokket og sørg for at det er helt tett. Sett boksen kjølig på stabilt 4 grader. Sjekk etter to-tre dager om det er dannet nok lake til å dekke all fisken. Fyll opp med saltlake, 40 g salt per liter vann, hvis det ikke er nok væske til at fisken er helt dekket. La fisken stå kjølig på 4 grader i 4 måneder og opptil 1 år. Jo lengere fisken står, jo skarpere blir smaken. Servér med nystekte potetlefser, seterrømme og rødbeter.

Vinanbefaling: Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike

Bold Title

bottom of page