Plankelaks med sevje og geitrams
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Plankelaks
1 kg laksefilet med skinn og uten bein
20 g fint salt
10 g sukker
1 dl bjørkesevjesirup
2 dl eplesidereddik
1 håndfull geitramsblomster
1 håndfull ville, spiselige urte
Plankelaks er en fantastisk måte å varmrøyke laks på, og metoden stammer fra før vikingtiden. Vi har gravet laksen lett og glasert den med bjørkesevjesirup og eplesidereddik. Legg en planke og trespiker av ubehandlet tre i vann over natten så det ikke tar fyr på grillen. Bland salt og sukker
og gni laksen inn med det. Sett laksen i kjøleskapet i 3 timer.
Ha sirup og eddik i en liten kjele og kok inn til halvparten.
Tørk laksen med papir og pensle den godt med eddiksirupen. Bjørkesevjesirup kan også erstattes med lynghonning. Spikre fisken på planken med skinnsiden ned. Du kan også brukes vanlig spiker. Grill fisken over flammene på sterk varme et kort øyeblikk for å få en karamellisert overflate.
Fortsett på lav varme så fisken røykes sakte over den ulmende bjørkeveden. Servér med ville, spiselige blomster og ev. en frisk salat.
Vinanbefaling: Berne Inspiration Rosé, Provence, Frankrike