top of page

Plankelaks med sevje og geitrams

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Plankelaks
1 kg laksefilet med skinn og uten bein
20 g fint salt
10 g sukker
1 dl bjørkesevjesirup
2 dl eplesidereddik
1 håndfull geitramsblomster
1 håndfull ville, spiselige urte

Plankelaks er en fantastisk måte å ­varmrøyke laks på, og metoden ­stammer fra før vikingtiden. Vi har gravet laksen lett og glasert den med bjørk­e­sevje­sirup og eplesidereddik. Legg en planke og trespiker av ­u­behandlet tre i vann over natten så det ikke tar fyr på grillen. Bland salt og sukker
og gni laksen inn med det. Sett laksen i kjøleskapet i 3 timer.
Ha sirup og eddik i en liten kjele og kok inn til halvparten.
Tørk laksen med papir og pensle den godt med eddiksirupen. Bjørke­sevje­sirup kan også erstattes med lyng­honning. Spikre fisken på planken med skinnsiden ned. Du kan også brukes vanlig spiker. Grill fisken over flammene på sterk varme et kort øyeblikk for å få en karamellisert overflate.
Fortsett på lav varme så fisken røykes sakte over den ulmende bjørkeveden. Servér med ville, spiselige blomster og ev. en frisk salat.

Vinanbefaling: Berne Inspiration Rosé, Provence, Frankrike

Bold Title

bottom of page