top of page

Oliventerte med parmesan

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 45 minutter

Paideig
250 g hvetemel
150 g smør i terninger, romtemperert
3 ss vann
½ ts salt

Fyll
4 ½ dl helmelk
½ dl fløte
50 g revet parmesan
5 egg
50 g sorte oliven, i skiver
50 g grønne oliven, i skiver
Salt og pepper

Kjør alle ingrediensene til deigen i en foodprosessor. Dekk deigen med plastfolie og sett den kjølig i 1 time. Kjevle ut deigen. Kle en paiform med deigen, prikk hull med en gaffel og forstek paiskallet i 20 minutter.
Pisk sammen melk, fløte, revet parmesan og egg, og hell det i paiskallet. Stek paien videre i ovnen til fyllet har stivnet. Topp med skiver av oliven, revet parmesan og urter etter eget ønske.

I Bibelen er oliven intet mindre enn et symbol på helse, fred og seier. Det med helse kan vi i hvert fall tro på. Oleinsyren i oliven er med på å skape balanse mellom det sunne og usunne kolesterolet. I tillegg inneholder oliven store mengder antioksidanter som er bra for hjertet og blodårer. Så får det veie opp for litt fløte og ost.

Hvitvin, rødvin
Det er unektelig et italiensk streif over denne retten og dette navnet. Her kan vi bruke både hvitvin og rødvin, ettersom hovedingrediensene er gunstige for vin. Olivenolje med fett og bitterstoffer får frem fruktigheten i rødvin, mens saltet i parmesanen går fint med både hvitt og rødt. Men vi må velge, så her er det naturlig med en Verdicchio di Matelica fra Marche og produsenten Collestefano eller Terre di Val Bona. Også Soave fra Pieropan vil passe utmerket.

Bold Title

bottom of page