Lettrøkte blåskjell med jordskokk, rognebær, reinlav og gravet egg
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Gravede andeegg
2 andeegg
2 dl sukker
2 dl salt
Røkte blåskjell
1 kg blåskjell
flaske Brown Ale
2 never blæretang
Litt røykespon
Salt
Jordskokkpuré med vanilje
200 g jordskokker
1/2 Madagaskar vaniljestang
1/2 dl fløte
Salt
Syltede kantareller
og rognebær
200 g kantareller
1 neve rensede rognebær
2 ss salt
3 dl vann
3 ss eddik
3 ss sukker
Sprø reinlav
Reinlav
2 dl vann
2 ss salt
Gravede andeegg
Bland sukker og salt i en form. Lag to søkk i blandingen, og legg de rå eggeplommene forsiktig oppi. Dekk dem med sukker- og saltblandingen, og dekk formen med
plastfolie. Sett plommene i kjøleskapet i 3 døgn.
Løft plommene opp av saltblandingen. Skyll dem i kaldt vann, og tørk dem forsiktig med kjøkkenpapir. Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir, og tørk plommene midt i ovnen ved 80 °C i 2-3 timer. Oppbevar de gravede eggeplommene i lufttett beholder i kjøleskapet. Der holder de seg i mange uker.
Røkte blåskjell
Rens blåskjellene, og ha dem i en kjele med Brown ale og blæretang. Damp skjellene under lokk i 5 minutter eller til skjellene har åpnet seg. Legg blåskjellene over i abu-røyker, røykeovn eller på grillen med røykespon og røyk dem i omtrent 10 minutter alt etter hvor mye røyksmak du ønsker. Ha på salt.
Jordskokkpuré med vanilje
Skrell jordskokkene og kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og la jordskokkene dampe seg tørre. Del vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene. Kjør jordskokker, fløte og vaniljefrø til puré og smak til med salt.
Syltede kantareller
Rens soppen og del de store kantarellene i to. Ha sopp og rognebær i en kjele, og fyll opp med vann så det dekker. Dryss over salt og kok det i 4 minutter på svak varme. Hell av vannet. Kok opp 3 dl vann, eddik og sukker. Ha kantareller og rognebær i laken og kok opp på nytt. Fyll alt på glass og oppbevar det kaldt frem til servering.
Sprø reinlav
Legg laven i vann og rens den nøye. Pisk sammen vann og salt i en bolle. Dypp den rensede laven i saltlaken og legg den på et stekebrett med bakepapir. Tørk laven midt i ovn ved 100 °C i noen minutter til den er skikkelig sprø.
Anrett jordskokkpuré midt på tallerkenen og legg blåskjell, kantareller, rognebær og sprø reinlav rundt. Høvle over gravet andeegg og servér.
Rognebærene bør helst ha en frostnatt eller to før bruk. Et tips er å putte rognebærene i fryseren før bruk for å dempe noe av syrligheten.