Lettbakt makrell med svart sellerikrem og persilleolje
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
2 makrell
100 g salt
1 l vann
Smør til steking
1 purre
1 sellerirot
1 stangselleri
1 1/2 dl fløte
1/2 dl helmelk
80 g meierismør
2 ss blekksprutblekk
3 sitroner
1 dl sukker
2 dl hvitvinseddik
3 dl vann
1 agurk
1 bunt persille
3 dl olivenolje
1 sjalottløk
Salt
Pepper
Sett stekeovnen på 250 °C. Del purren i to på langs og skyll den godt for jord. Sett den i ovnen til den blir kullsvart. Knus purren til et svart pulver. Del selleriroten i grove biter, men spar en kvart sellerirot til sylting.
Legg selleribitene og stangsellerien i en gryte og kok dem møre i fløte og melk. Tilsett 75 g smør og blekk, og kjør det glatt med stavmikser. Smak puréen til med litt sitronsaft, salt og pepper. Blekksprutblekk fås kjøpt på nettet. Kok opp en syltelake av 1 dl sukker, 2 dl eddik og 3 dl vann. Skjær den kvarte sellerien i tynne skiver og legg dem i syltelaken. Skrell agurken og kjør skallet og saften av 1 sitron med stavmikser. Del agurken i to og skjær ut kuler med et kulejern. Legg agurkkulene i laken av skall og sitronsaft. Kjør persille, saften av 1 sitron, olivenolje, salt og pepper i en blender. Salte og pepre makrellen. Legg den på et stekebrett med litt meierismør og bak den i ovnen på 180° i 5-6 minutter, eller til skinnet slipper. Servér den med svart sellerirotpuré, syltet sellerirot, lettsyltet agurk og persilleolje. Pynt med sotet purre.