Lammefilet med rødvinssaus, krydret gresskarpuré og karamellisert løk

INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Lammefilet:
600 g lammefilet, ytrefilet
1 ts salt
½ ts sort pepper
2 ss olivenolje
2 ss smør
Rødvinssaus med balsamico og einebær:
1 stk sjalottløk, finhakket
2 dl rødvin
1 dl lamme- eller oksekraft
1 ss balsamicoeddik
1 ts einebær, knust
1 ts frisk timian
1 ts honning
1 ss smør
Krydret butternutpuré:
600 g butternut, i terninger
3 ss smør
½ ts malt kanel
¼ ts malt muskat
¼ ts cayennepepper
½ ts salt
1 dl kremfløte
Karamellisert løk:
8 stk sjalottløk, skrelt og delt i to
2 ss sukker
1 ss smør
Krydre lammefileten med salt og pepper. Stek i en varm stekepanne med olivenolje til den er godt brunet. Tilsett smør og øs det over kjøttet mens det steker ferdig, og har en kjernetemperatur på 55-58 grader. La hvile i minst 5 minutter før servering.
Fres sjalottløk i en kjele med litt smør til den er myk. Tilsett rødvin, kraft, balsamico, einebær, timian og honning. Kok inn til sausen tykner. Pisk inn smør rett før servering.
Kok gresskarterningene møre i lettsaltet vann. Mos med smør, kanel, muskat, cayenne og salt. Rør inn fløte til en kremet konsistens.
Smelt sukker i en stekepanne til det begynner å karamellisere. Tilsett smør og sjalottløk, og la det surre til løken er myk og gyllen.
Server lammefileten med rødvinssaus, krydret gresskarpuré og karamellisert løk.