top of page

Lammeboller med sesamfrø og quinoasalat

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 45 minutter

Kjøttboller
400 g hakket lammekjøtt
3 ss hvetemel
1 dl melk
2 egg
1 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 håndfull fersk mynte, finhakket
3 ss sesamfrø
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
2 ts salt
Nykvernet sort pepper
3 ss olivenolje + smør til steking

Quinoa Tabbouleh
1 dl quinoa
2 ½ dl kokende vann
½ dl olivenolje
1 økologisk sitron, skall og saft
1 fedd hvitløk, presset
1 ts sukker
2 håndfuller persille, finhakket
2 håndfuller fersk mynte, finhakket
2 vårløk, finhakket
3 tomater, i terninger
1 rødløk, finhakket
Salt og pepper

Yoghurtdressing
125 g tyrkisk yoghurt
1 håndfull dill, grovhakket
Salt og sitronsaft

Kjøttboller
Bland alle ingrediensene bortsett fra olje og smør i en stor bolle. La gjerne farsen hvile en halvtime eller mer i kjøleskapet. Stek lammekjøttbollene med olje og smør i varm panne. Snu dem etter hvert.

Quinoa Tabbouleh
Ha quinoa i en bolle og hell det kokende vannet over (eller tilbered etter anvisning på pakken). La det trekke mens du tilbereder resten.
Bland resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.Når quinoaen har trukket til seg væsken, heller du yoghurtdressingen over. Rør godt og vend inn resten av grønnsakene.

Yoghurtdressing
Bland alt godt og smak til med salt og sitronsaft.

Inkaenes hellige frø, quinoa, er noe bortimot supermat. Det er rikt på karbohydrater, men regnes også som en komplett proteinkilde, blant annet fordi det inneholder flere essensielle aminosyrer som det ellers er lite av i korn og belgfrukter. For vegetarianere er det spesielt viktig. I tillegg får du i deg mye antioksidanter – mer enn i blåbær, og en god del nyttige mineraler. Men quinoa er godt og anvendelig også. Det har en litt nøttaktig smak og kan spises kaldt eller varmt i stedet for ris og couscous, pasta og poteter. Så digg inn.

Rødvin, hvitvin
Det lyser jo bare sunnhet ut av denne retten, og det er ingen særlige utfordringer for vinen. Hvis man vil bytte ut kjøttet med linser eller bønner, kan man få et helvegetarisk måltid. Både rødvin og hvitvin duger fint her. Hvis det er rødvin, bør den være lett. F.eks. en enkel Chianti Classico fra Castello di Brolio. Eller en Beaujolais. Louis Jadot Beaujolais Villages. Om man analyserer tilbehøret, og det bør man aldri glemme, er quinoasalaten relativt nøytral, og det er viktig at en eventuell rødvin ikke er merkbar fatlagret. Hvitvinen kan være en ueiket Chenin Blanc fra Loire i Frankrike, som i denne boksevinen Les Deux Vallées Anjou Blanc en Terrasse. Badenhorst har boks av Secateurs. Eller en enkeltflaske, hvis man vil.

Bold Title

bottom of page