top of page

Jambalaya

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 1 time

250 g kyllingbryst, i terninger
100 g chorizo, i terninger
1 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ts chiliflak
½ ts malt nellik
1 ts paprikapulver
1 ts timian, tørket
1 ts oregano, tørket
1 rød paprika, finhakket
3 stilker selleri, finhakket
3 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
300 g basmatiris
6 dl grønnsaksbuljong
125 g reker
1 økologisk lime, saft og finrevet skall
½ ts tabasco, etter smak
2 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper

Tilbehør
1 håndfull persille, finhakket
2 vårløk, finhakket

Varm en panne med olje og brun kylling og chorizo på alle sider. Ha løk, hvitløk, chiliflak, nellik og paprikapulver i pannen og skru ned varmen litt mens løken blir myk og klar. Tilsett timian, oregano, paprika, selleri, tomatpuré, hakkede tomater og ukokt ris og la det steke videre i noen minutter. Hell grønnsakkraften i kjelen, kok opp og la det småkoke under lokk i 15 minutter. Skru av varmen og la det trekke i 15 minutter under lokk eller til risen er mør. Tilsett reker, limesaft og -skall og smak til med salt, pepper og litt tabasco. Server med mer tabasco, litt finhakket persille, vårløk og limebåter til.

Jambalaya er kreolsk og cajun, en herlig miks av vestafrikansk, fransk og spansk, og mange mener at det er det jambalaya betyr – en skikkelig blandings eller et herlig rot. Da vet du at det blir spicy og fullt av smak. Dette er alt-i-en-gryte og det som på amerikansk ofte kalles for «comfort food». Perfekt når du skal ha mange folk på besøk og ikke har lyst til å stå bundet til kjøkkenbenken mens gjestene koser seg.

Hvitvin
En slik sjarmbombe av en roterett med masse krydder som driver opp behovet for søtere vinstiler (men som her holdes nede ved kraftig bruk av limesaft og lavere pH), gir masse energi og har lett for å overdøve tørre, forsiktige vinstiler. En litt moden, tysk eller fransk Alsace-Riesling er et førstevalg her. Beyer fra Alsace. Eller denne fra Chile: Cono Sur Riesling Single Vineyard Block no 23 Rulos del Alto. Problemet er at man aldri helt vet hvor mye restsukker som skinner igjennom. De tekniske verdiene for restsukker i vin lar seg lett lese ut fra Vinmonopolets tekniske oversikter, men satt opp mot eventuell syre i vinen – og modningsgrad på druene, er det mer usikkert.

Bold Title

bottom of page