top of page

Hønsesuppe med toast og salvie

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

8

Tid: 5 timer

1 suppehøne, alternativt 1 kylling
3 gulrøtter, i grove terninger
3 purre, i ringer
1 pastinakk, i grove terninger
3 stilker selleri, i terninger
10 pepperkorn
3 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, i terninger
1 håndfull persille
3 laurbærblad
2 stilker fersk timian
Salt

Til servering
Daggammelt brød
Salvie og andre urter

Legg hønen i en stor suppegryte og hell på vann så det akkurat dekker. Kok opp og skum av alt som samler seg på overflaten slik at vannet blir helt klart igjen. Tilsett salt og skum så av igjen. Tilsett resten av ingrediensene. Pass på at vannet dekker og tilsett evt. mer vann. La det småkoke under lokk på svak varme i 3-4 timer til hønen er helt mør. Sil suppen over i en bolle og skum av fett og urenheter. Plukk kjøttet av hønen og ha det i suppen sammen med de andre ingrediensene. Server med tynne skiver daggammelt brød stekt i ovnen med olivenolje og litt flaksalt. Pynt med salvie og andre urter.

Et måltid handler ikke bare om å få maten fortest mulig på bordet. Noen ganger er det godt å la ting ta den tiden det tar, og hønsesuppe er ikke akkurat mat som løper fra deg. Så er det heller ikke mye som varmer så inn i sjelen som rykende varm suppe kokt på god kraft heller. Her pøser vi på med masse gode grønnsaker og lar en hel høne koke i flere timer til den blir så mør at kjøttet løsner fra beinet.

Rosévin, hvitvin
Varm suppe har en tendens til å skylle vekk kald vin, men en rosévin har gjerne mer smak og blir ikke så lett skylt bort. Provence-rosé er å foretrekke, f.eks. fra Mascaronne. Men hvis man vil ha en rosé med litt mer sting i, vil roséviner fra Piemonte med svak antydning til tanniner og mørkere rødfarge være et godt valg. Prøv Ioppa. Også sørfranske roséer fra Tavel har kraft og fylde nok. Man kan også bruke oversjøiske Chardonnay-viner på hvitvinssiden, som har mer fruktsødme og fedme enn de europeiske. Prøv Newton-Johnson Chardonnay fra Sør-Afrika.

Bold Title

bottom of page