top of page

Fjellmandelrøsti med steinsoppemulsjon, stekt sopp og sprø løk

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 45 minutter

8 store mandelpoteter
2 egg
2 ss timian, hakket
1 egg
3 dl olje
3 steinsopp, hakket og stekt
2 ss sitronsaft
2 sjalottløk, i tynne skiver
1 ss hvetemel
Salt og pepper
Olje til steking

Skrell potetene. Riv dem grovt og klem ut så mye væske du kan. Rør inn 2 egg og timian og krydre med salt og pepper. Varm olje på middels varme i en stekepanne. Form potetblandingen til en stor kake eller flere små i stekepannen. Stek kaken gyllen på begge sider og etterstek den midt i ovnen ved 175 °C i 20 minutter. Skjær kaken i kakestykker ved servering. Pisk sammen 1 egg og litt salt og spe forsiktig med oljen til en majones. Tilsett stekt steinsopp og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vend tynne skiver av sjalottløk i hvetemel, salt og pepper og friter dem til de er gylne.

Poteter er en litt tricky greie. Vi har jo konkludert med at poteter skårer relativt høyt på glykemisk indeks. Men så handler det også om mengde og at poteter sjelden spises alene. Hva man spiser ved siden av, påvirker også GI. Her er det både egg, sopp og olje som har naturlig lav GI og derfor demper effekten.

Rødvin
Poteter har en del stivelse og kan også ha noe sukkersødme (ikke som i sukkersøtt) når de kokes og bakes. Men de får ikke så mye utfordrende sødme når de stekes i fett i panne. Steinsopp gir et jordlig preg. Sprø løk har en anelse sødme. Ikke så mye, men allikevel litt. Her kunne vi også ha brukt hvitvin, en litt fyldig Chardonnay fra Den nye verden. Men vi satser i stedet på en fruktig og ikke for svær rødvin. En Beaujolais fra Jean-Paul Brun eller en Pinot Noir fra Mondavi i California er to sikre valg her. Pinot’ene har litt mer sødme i frukten.

Bold Title

bottom of page