Fennikel-ribbe med hjemmelaget guacamole
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Tid: 3 timer
800 g ribbe
1 ss tørkede fennikelfrø +
litt til steking
1 ss hel sort pepper
24 g fint salt
2 ekstra store, godt modne, avokadoer
2 fedd hvitløk, finhakket
1 lime, saften
1 stor moden, bifftomat
½ rød chili
Evt. lefser og rødkål til servering
Knus 1 ss fennikelfrø og 1 ss pepper godt sammen i en morter, og bland det med salt. Gni det godt inn i hele ribben og la den stå utildekket i kjøleskapet over natten. Legg kjøttet på rist i en langpanne med litt vann i bunnen. Stek ribben på 160 °. Det er ikke så nøye med sprø svor til denne retten, det er bare stress. Men sjansen for å få det til er større dersom du legger ribben på en desserttallerken i langpannen slik at den blir høyere på midten. I tillegg kan man kjøre på med litt hardere varme mot slutten. Dryss fennikelfrø jevnt over kjøttet. Stek det i 3 timer eller til en kjernetemperatur på 64 grader. Fjern steinen i avokadoene og mos avokadokjøttet med en gaffel. Rør det sammen med finhakket hvitløk, limesaft, finhakket tomat (uten kjernene) og chili. Noen foretrekker å kjøre det i en kjøkkenmaskin, men jeg syns det er best med en litt grovere, mer rustikk struktur. Legg plastfolie tett over guacamolen i bollen, og sett den i kjøleskapet til kjøttet er ferdig. Man trenger ikke noen saus til, men litt av fettet kan helles over ribbestykket på tallerkenen. Ikke hell fettet over guacamolen. Vi har servert disse i lefse med litt finstrimlet rødkål.
Noe av feilen med norsk tradisjonsmat er at det lett blir for mye av det gode. Det blir for mange tilleggsingredienser. Lutefisk med både sirup og brunost, liksom. Søtt og usunt som bare det. Se på den norske svineribben også. I seg selv kan den være veldig god og ikke nødvendigvis så veldig usunn, selv om den inneholder en del animalsk fett. Det blir verre når man dynger på med tilleggsingredienser. Industrifremstilt surkål eller rødkål med massive mengder sukker er hovedfienden. Lager man kålen selv, kan man redusere sukkermengden og ha bedre kontroll. Kokte poteter og ribbefett trekker også ned helsemessig. Det ene mer enn det andre. Nå er det ikke så ofte man spiser juleribbe, så det er kjekt å kjøre på på tradisjonelt vis i julen. Men denne retten her er laget for å kunne spises når som helst på året. Dette er en kombinasjon som stammer fra New Zealand der de dyrker store mengder avokado. Helsemessig scorer avokado høyt. Den inneholder mye umettede fettsyrer, noe som bidrar til lavere kolesterolnivåer i blodet, i tillegg til mye folat og kalium, vitamin E og B6. Men som andre fete ingredienser trenger den en motpol. Vi syrer den ned med limejuice og jazzer den opp med litt ekstra chili. Det passer utmerket til svineribbe. Innslaget av tørket fennikel på toppen gir kjøttet en spennende, svakt anisaktig smak.
Hvitvin, rødvin, champagne, musserende
Ribbe er en svært sterk vinvenn og går godt til både hvitvin og rødvin. Men guacamole er, på grunn av det høye fettinnholdet, avhengig av en vin med god syrlighet. Tysk, nøytral Riesling passer fint, som Wongraven Morgenstern Riesling. Det samme gjør eiket Chardonnay fra New Zealand. Eller denne fra samme land: Greywacke Wild Sauvignon. Eller Pinot Noir fra New Zealand og USA. Fra USA kan man prøve Mondavi Private Reserve Pinot Noir. Champagne og annen musserende vin laget på champagnemetoden, går også godt til. Delorme Blanc de Noirs Brut fra Bourgogne.