Consommé - Klar oksesuppe med rotgrønnsaker
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
3 l kald oksekraft
500 g kjøttdeig
2 eggehviter
2 gulrøtter
¼ selleri
1 løk
1 bunt persille
1 kvist timian
1 laurbærblad
6 pepperkorn
Ha oksekraften i en kjele. Hakk grønnsakene og finhakk urtene. Pisk eggehvitene lett og bland eggehviter, kjøttdeig, grønnsaker, urter og krydder. Ha det i kjelen med den kalde kraften. Varm den langsomt opp til kokepunktet mens du rører et par ganger. Så snart eggehvitemassen har satt seg, er det viktig å ikke røre for mye. La kraften surre på svak varme i en times tid. Ta kjelen av varmen og avkjøl buljongen. Sil den gjennom en sil fôret med kjøkkenhåndkle. Poenget med denne suppen er å vise hvor klar man har klart å få den. Den kan serveres som den er, men kan også toppes med urter, grønnsaker og lignende. Vi har brukt gulrøtter i forskjellige farger og formet dem som små blomster. De har kokt med de siste minuttene og gir litt å bite i uten å ødelegge klarheten i suppen.
Consomme er en klaret kraft. Man bruker en blanding av eggehvite og kjøttdeig til å klarne kraften med.
Når eggehviten og kjøttdeigen varmes til kokepunktet, stivner de og binder alle «urenheter» til seg. Dette gir en eksklusiv, ren, glassklar og kraftig buljong.