Blåskjell med erter og søl
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
2
500 g store, ferske blåskjell
3-5 flak tørket søl
500 g ferske erter
1 liten sjalottløk
½ fennikel
1 dl tørr hvitvin
Saften av 1 lime
1 dl rapsolje
Ertespirer
Rens blåskjellene i rennende, kaldt vann i 15 minutter. Kast skall som ikke har lukket seg eller som
ikke lukker seg når du presser dem sammen et par ganger. Fjern byssustrådene fra skallet. Søl er en tang med fin farge. Den du får kjøpt er oftest saltet og tørket, så vann den ut i kaldt vann til den er myk og passe salt. Plukk ut noen fine biter til pynt, og grovhakk resten så du har ca. 2 ss søl til kraften. Får du tak i ferske erter i belg, piller du dem først. Blancher dem så lett i saltvann og hold dem kalde. Varm opp en gryte med lokk så den er god og varm. Hakk sjalottløk og fennikel, og ha blåskjell, løk fennikel, søl og hvitvin i den varme kjelen. Sett lokket kjapt på, og la det dampe i noen minutter til blåskjellene åpner seg. Ikke la skjellene dampe for lenge, da blir de seige. Sil kraften og avkjøl den i kjøleskapet. Plukk innmaten fra skjellene og avkjøl dem i blåskjellkraften. Fordel blåskjellene, kraften og ertene i to skåler. Smak til med salt, limesaft og rapsolje, og pynt med ertespirer og søl. Servér med ferskt, lyst brød ved siden av.