top of page

BIBIMBAP – Ris med grønnsaker, sopp og kjøtt

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel

Tid: 35 minutter

5 dl rundkornet ris
350 g soyabønnespirer, vasket og avrent
1 stor gulrot
1 stor squash
250 g fersk shiitakesopp
250 g oksemørbrad, i strimler
4 vårløk, hakket
Salt
1 ss vegetabilsk olje
1 ss sesamolje
1 ts sesamfrø
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss soyasaus
1 ss honning
1 rå eggeplomme
Koreansk chilipaste (gochujang)

Skyll risen godt i kaldt vann til vannet er nesten klart. Ha risen i en kjele. Tilsett
5 dl vann, sett på lokket og la risen stå i 30 minutter. Kok risen uten lokk på middels varme i 7 til 8 minutter. Rør godt, legg lokket på, og skru ned varmen. La det småkoke i 10 minutter til risen er gjennomkokt og luftig. Trekk kjelen av varmen. Rør risen luftig så overflødig væske fordamper. Dekk til så den holder seg varm.

Kok soyabønnespirene under lokk i 1 liter vann og 4 ts salt i 20 minutter. Ta ut to tredeler av spirene, og la resten være igjen i kokevannet. Dette er «suppen». Ha 2 1/2 krm salt, 1 ts finhakket hvitløk og 2 ts sesamolje i bollen med bønnespirer og rør godt. Riv gulroten grovt og rør inn en stor klype salt. La stå i 5-10 minutter til gulroten slipper væske. Skjær squashen i fyrstikkstore strimler og bland det med 1/2 ts salt. Sett det til side til squashen begynner å slippe væske. Skjær opp soppen og dryss over litt salt. Rør kjøttet i strimler med 1 ss finhakket hvitløk, 1 ss soyasaus, 1 ss honning, 2 ts sesamolje og 1 ts sesamfrø. Dekk til og sett det i kjøleskapet.

Kok «suppen» langsomt opp på svak varme. Klem vannet av gulroten og fres den i 1 minutt i noen dråper olje på middels til høy varme. Ta gulrotraspet opp av pannen og sett til side sammen med spirene. Tørk av pannen med et kjøkkenpapir. Varm pannen igjen, ha i litt stekeolje og fres squashen raskt med 1/2 ts hakket hvitløk. Squashen er ferdig når den er nesten gjennomsiktig. Ta squashen opp av pannen og tørk av pannen igjen. Fres soppen raskt i varm panne. Ta dem opp og tørk av pannen. Stek kjøttet til det er lysebrunt.
Del risen i fire porsjoner. Fordel grønnsaker, eggeplomme og kjøtt på toppen av risen. Hell litt av den dampende suppen over, ca. 1 1/2 til 2 dl. Legg litt gochujang i midten og ha over litt sesamolje og sesamfrø.

Bold Title

bottom of page