Ølbraisert svinekjakegryte
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Braiserte kjaker
12 svinekjaker
3 ss smør
1 dl nøytral olje
2 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 purre, i skiver
1 ss tomatpuré
3 dl øl av typen Ale, ikke for bittert
3 dl kyllingkraft
2 dl grønnsakkraft
4 store poteter, i store terninger
1 stor gulrot, i terninger
3 laurbærblader
2 kvister frisk rosmarin
3 kvister frisk timian
Salt og nykvernet sort pepper
2 ss smør
1 dl hasselnøtter
1 håndfull hakket persille
1 sitron, vasket
Syltet fennikel og sprøstekt løk
200 g sukker
100 g eddik
100 g vann
1 fennikel
1-2 gule løk
2 ss maisenna
2 l nøytral olje
Salt
Braiserte kjaker
Fjern senene på svinekjakene, og dryss kjøttet med salt og pepper. Brun det i smør og olje i en glovarm gryte. Skru ned temperaturen og tilsett løk, hvitløk og purre. Sautér det ved middels varme til løken er blank. Ha i tomatpuré, øl, kraft, poteter, gulrot, laurbærblader, rosmarin og timian. Legg på lokk og la det surre i 1 1/2 time på lav varme. Smak til med salt og nykvernet pepper, og rør inn 2 ss smør ved servering. Dryss over hakkede hasselnøtter og persille med revet sitronskall.
Syltet fennikel og sprøstekt løk
Kok opp sukker, eddik og vann. Rens fennikelen og ta ev. av de ytterste lagene. Skjær den i biter og gi dem et oppkok i laken. La det trekke i 20 minutter. Lag ev. en stor porsjon som kan oppbevares lenge på sylteglass. Skjær løken i tynne skiver, gjerne med mandolin, og vend dem i maisenna. Ha oljen i en stor gryte. Legg løken i den kalde oljen og sett den på platen på litt over middels varme. Kok opp under lett omrøring så løken ikke legger seg på bunnen. Når væsken i løken er fordampet, går det raskt. Fritér løken sprø, men ikke brent. Ta løken opp med hullsleiv eller dørslag og la den renne av. Krydre med salt.
Vinanbefaling: Shalva Gvaramadze Tsarapi, Kakheti, Georgia