top of page

HOTTE, NYE VINSTILER FRA SØR-AFRIKA

Tekst: Geir Salvesen

Det nærmest spruter av energi blant de mange nye vinoppstartene i Sør-Afrika. Alt fra steder med mye penger investert (Benguela Cove) og til små hipsterprodusenter som BLANKbottle eller Cape Rock.

Screenshot 2020-03-31 at 12.23.57.png

Vinmarkene til Benguela Cove i Walker Bay, Hermanus, ligger kloss i sjøen. Foto:Produsenten.

Veien ut fra Bot River til Hermanus en drøy times kjøring øst av Cape Town er rett og fin og ganske bred. Akkurat der havet kommer inn, er det en liten bakke og på høyre side ligger en enormt svær vingård med vinmarker nesten ned i fjæresteinene. Den heter Benguela Cove og her er det investert hundrevis av millioner kroner i tomteoppkjøp, vinmarker, 400 tonns kapasitet, skinnende ståltanker. Og restaurant.Veldig bra restaurant. Og kunst. Og uteområder. Vinene fra Benguela Cove er ennå ikke i Norge og vinstokkene er plantet for bare få år siden, noe som merkes på kvaliteten. Men den er allerede for oppadgående, så denne eiendommen – som har tatt til følge at dersom man skal ha aromatiske og friske viner – kan det være greit å starte så nær den temperaturstabiliserende sjøen som mulig.

Mye skjer

Mye skjer samtidig nå på mange fronter i Sør-Afrika. Investeringene i Benguela Cove hører inn under det man kan kalle for kaldsonesatsing kombinert med attraktive mottakslokaller og massivt besøkspotensiale. Kaldsoneplanting har vært en av faktorene i Sør-Afrika det siste tiåret, for ikke å si to tiår. Den ene måten er da å plante nær kysten, selv om ingen trolig har vinmarker som ligger så kloss i sjøen som Benguela Cove.

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.03.png

Eksempel på sjønær vinproduksjon. Benguela Cove Sauvignon Blanc fra vinmarkene inne på land. Foto: Geir Salvesen

Uva Mira – som betyr den magiske druen - er en nykommer på det norske markedet, og har foreløpig bare to hvitviner. En Sauvignon Blanc og en veldig burgunderlignende Chardonnay som i tillegg har burgunderprislapp. Men som er veldig lett å lure en burgunderentusiast med. Christiaan Coetzee er vinmaker, og har greid å lokke en forbløffende fasthet og kjølighet også i sine rødviner som foreløpig ikke er kommet til det norske markedet. Spesielt god er deres Cabernet Franc, og deres Bordeaux Blend, men både Merlot og Cabernet Sauvignon er utmerkede, i den grad endrueviner fra Bordeaux utmerker seg. De røde er foreløpig ikke hentet til Norge

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.09.png

Christiaan Coetzee er vinmaker på Uva Mira under de majestetiske Helderbergfjellene. Foto: Geir Salvesen

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.15.png

Disse to fra Uva Mira er nykommer på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen

1608801-1.jpg

1608801 Uva Mira Sauvignon Blanc (2014 )Vinmonopolet). 2018 testet. Kr 225,-, Karakter: 6, 87 poeng.

Litt tropefrukt på duft. Kjærlighetsfrukt og Kiwi. Veldig fin og Krisp syre. Eleganse og mineralitet. Veldig ren. Bestillingsutvalget.

Winning Brands

2841101-1.jpg

2841101 Uva Mira The Single Tree Chardonnay 2016, Stellenbosch. Kr 479,90. Karakter: 6, 91 poeng

En burgunderaktig, rik, smør-preget og noe fatstreif over denne. Men balansert. Testet: 2016, mens Vinmonopolet har 2014-årgangen.Balansert og god.

Winning Brands

Cederberg

Et annet eksempel på fjellviner er Cederberg. Cederberg er både navnet på en fjellkjede og på en vineiendom. Denne vingården ligger ute i tjukkeste villmarken, kun med adkomst over milevis av dårlige grusveier og så høyt at det ligner på norsk høyfjellsnivå.

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.24.png

David Nieuwoudt står blant høyfjellsdruene sine i Cederberg. Farmen hans med vinanlegg ligger i bakgrunnen. Foto: Geir Salvesen

Jeg har Sør-Afrikas høyestliggende vinmarker. 1100 meter over havet er de, sier David Nieuwoudt. 5 generasjons vinmaker og en energisk, optimistisk muskelbunt av en mann.

Herfra kommer det forbløffende, komplekse og mineralske viner, noen varianter i så lett stil at deres rimeligste Chenin Blanc nesten minner mest om en Vinho Verde i letthet. Men mer substans i selve smaken. De røde smaker masse. Det er sånt smakstrøkk i dem at man nesten får litt bakoversveis. På grunn av høyden over havet og soleksponeringen, får de tykt skall – men de henger lenge. Og det er denne hengetiden som gir de intense smakene, sier Nieuwoudt.

811801-1.jpg

811801 Cederberg Five Generations Chenin Blanc 2015 (2016 smakt). Kr 439,60, Karakter: 5, 88/90 poeng

Full trøkk over denne kompakte og ganske så fatpregede Chenin Blanc-vinen som fortsatt trenger tid på seg. Smør, krydder, kompleksitet og underliggende mineralitet.

 

Til fisk med smørsaus. Bestilling.

Great Grape

5466001-1.jpg

5466001 Cederberg Cabernet Sauvignon 2013 (2016 smakt). Kr 360,-, Karakter: 5, 88 poeng

Kirsebær, plommer, mørke hagebær og en intens konsentrasjon. Fyldig. Veldig bra. Lang hengetid på druene gir modne og utviklede tanniner. Bestilling.

Great Grape

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.29.png

Et stort smil fra Nieuwoudt ved siden av en utrolig tykk vinstokk. Foto: Geir Salvesen

Den tredje bølgen

Man snakker gjerne om at utviklingen i Sør-Afrika er gått i bølger. Hvor mange, blir diskutert. Tre, fire eller fem? La oss forenkle og si 3. Den første bølgen gikk opp til apartheidstatens avskaffelse på 1990-tallet. Så kom det en oppbyggingsbølge hvor friheten rådet og mange nye kastet seg inn, pluss at de etablerte konsoliderte stillingen. Men det store vinkooperativet KWV som hadde styrt det meste av vinproduksjonen under apartheidtiden, ble svekket.

 

Den tredje bølgen er unge, opp- og fremadstormende vinmakere som gjør mange sprell og som gjerne tar med seg sprellene inn i navnene. De mangler det meste, penger inkludert, men har idéer og ungdommens pågangsmot.

En av dem er Thinus Krüger, med sine Fram-viner – oppkalt etter det norske polarskipet.

-Jeg satt og leste en bok om de store polfarerne, Shackleton, Amundsen og de andre. Og så kom navnet seilende til meg: Fram. Bakom Drakensteinfjellene ligger Robertson Valley med klar kalksteinsgrunn, og kalk er Chardonnay-druenes beste venn, mener Krüger.

 

Det er i Robertson man finner de beste Chardonnayene i Sør-Afrika. De Wetshof og Springfield er to av topp-produsentene. De er forlengst etablerte, også i Norge. Men Thinus Krüger kjemper seg oppover mot toppen. Han har jobbet som vinmaker hos flere av de kjente produsentene, f.eks Boschendal som er et levende vinmuseum med bygninger fra 1700-tallet. Men hans nye visjon er å oppdage nytt land, se bakom neste skråning og kolle og derfor passet Fram-navnet så godt, sier han.  Krüger har humor også. Han kaller seg president for sitt foretak, som bare har en ansatt. Ham selv. Thinus Krüger CEO & President Winemaker Grape crusher Sole employee #1 Fan of pluralis majestatis. Så hva får du ved å velge en Robertson-Chardonnay fremfor en av de moderne Chenin Blanc-vinene fra Sør-Afrika? Mer mineralitet, mer sitrusaktig krydder. Altså i riktig Chardonnay-retning.

Screenshot 2020-03-31 at 12.24.38.png

Thinus Krüger: Foto: Facebook

1270901-1.jpg

1270901 Fram Chardonnay 2018, Robertson, Sør-Afrika. Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 84

Dyp strågul på farge, streif av fersken, eple og pære og sitrus på duft, i smaken fersken og en flott spenning mellom moden steinfrukt og syrlig, fint mineralpreg. Avslutter med litt krydder i finish. Vinen er ueiket, og det passer fint til denne stilen. Bare 12 volumprosent alkohol. Men vinen blir ikke mager av den grunn. Nok fylde i den.

 

Passer til: Skalldyr, fisk, pasta, grillmat. Bestillingsutvalget

Vinarius AS

BLANKbottle. Det ligger i navnene

BLANKbottle er et slags hipstersted for vin. Laget av en totalt ny generasjon. Sjekk bare ut nettsiden deres her: www.blankbottle.co.za/home

Vinene blir laget i et skjul ute i Somerset, og opphavsmann Pieter Walser hadde ikke råd til å få noen til å designe etikettene, så han gjorde det selv.

bottom of page