top of page

Hirsch Vineyards

– Det amerikanske markedet preges av et mangfold av viner og en gryende åpenhet for nye ting. Folk elsker å prøve nye viner, sier Jasmine Hirsch.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.20.03.png

Hun brenner for vinproduksjonen på den familieeide gården, som ligger vilt og bratt i fjellsiden med utsikt mot Stillehavet i det fjerne.

 

Jasmine Hirsch overtok som daglig leder i Hirsch Vineyards i 2015, men faren, David Hirsch, er fortsatt eier og «sjefsplageånd» som han sier selv.

 

Han kjøpte gården billig på 60-tallet. Da var den nedslitt og utilgjengelig. Men i 1980 begynte han å plante Pinot Noir i dette området som heter Fort Ross-Sea, og en er del av den større appellasjonen Sonoma Coast. 

 

Klimaet i denne delen av Sonoma som ligger nær kysten, er uberegnelig og med store svingninger. 

 

Om vinteren er det mye nedbør og kraftige vinder, mens sommeren er preget av ørkenaktig tørke.

 

– Dette gjør det mulig å produsere viner med mer uttalte tanniner enn en typisk Pinot Noir fra California. Fordi teigene våre ligger høyt og nær havet, oppnår vinene våre i tillegg en tydelig fruktkonsentrasjon kombinert med eleganse, god syre og lav alkoholprosent, forklarer Jasmine Hirsch.

 

Det tynne jordsmonnet er like variert som klimaet, med sandstein, leire, leirjord, sandjord og stein. Topografien og jordsmonnet gjør at vinmarkene er spredt og delt opp i ulike teiger som gir helt forskjellig avkastning.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.22.55.png

Lenge leverte Hirsch druer til andre vinprodusenter, men i 2002 begynte de å produsere egne viner av Pinot Noir og Chardonnay.

 

– For noen år siden ble det en trend å ikke like Chardonnay. Jeg tror det er slutt på de tider. Folk drikker Chardonnay igjen, men med fokus på friske, livlige viner med høy syre og moderat preg av ny eik. Hun legger til at markedet beveger seg i retning av et større mangfold.

 

– Du kan fortsatt finne store, rike viner, og mange elsker dem. Men i det siste har etterspørselen etter andre vinstiler økt. Jeg tror ikke vi kommer til å se at pendelen  vil svinge tilbake, men snarere at de ulike stilene vil leve side om side i markedet og i folks bevissthet.

 

Fra 2014 dyrkes alle vinmarkene til Hirsch Vineyards biodynamisk. Den totale produksjonen er på 96 000 flasker, og bestselgeren er Hirsch San Andreas Fault Estate Pinot Noir som også finnes på Vinmonopolet. Der koster 2014-årgangen 515 kroner.

bottom of page