top of page

Halloumi på grillen

halloumistykkeihandpamatpapir mini.jpg

Er dette mat, tenker du? Den halvfaste osten halloumi  er ikke mye å skryte av når den er fersk. Men stek den eller grill den, og all den gode smaken kommer fram!

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Derfor er halloumi like mye sommer og late feriedager for meg, som norske jordbær, asparges og nypoteter. Halloumi står rett og slett høyt på listen over smaker jeg bare må ha når det er sommer.

Det er kanskje litt rart, for hvis du smaker på osten rett ut av pakken, kan du lure. Er dette mat? Det smaker jo våt svamp. Men bare vent, vi kommer dit.

Denne halvharde ostedelikatessen fra Kypros er laget av en blanding av geite- og fåremelk, men den kan også lages av kumelk. Osten har et høyt smeltepunkt, og derfor kan du steke og grille den uten at den faller sammen eller smelter. Og det er litt av hemmeligheten.

For om den smaker svamp når den er fersk, så er det når den grilles eller stekes at den gode smaken kommer frem. Den er mild og litt salt og passer til nesten alt.

Den faste konsistensen og den fine stekeskorpen osten får når den stekes, gjør den utrolig anvendelig. Derfor kan den godt erstatte både fisk og kjøtt i de fleste retter. Sånn sett er det en helt perfekt ingrediens å ha på lur i kjøleskapet.

Det kan være den som redder deg i nøden, når du er tom for det meste – eller når vegetarianeren kommer på uventet middagsbesøk.

Halloumi finner du i de fleste matbutikker, og den har lang holdbarhet. Osten holder seg fint i kjøleskapet i over et år hvis den oppbevares riktig. Det er bare å bunkre opp.

Her er en lenke til en side hvis du vil prøve å lage din egen

halloumi:

http://www.cheesemaking.com/Halloumi.html

 

God sommer!

Screenshot 2020-05-22 at 15.25.28.png

Spinatsalat med halloumi «escabeche» og jordbærdressing

Escabeche er en måte å marinere fisk eller kjøtt i en syrlig lake.


Her bytter vi ut fisken og kjøttet med halloumi.

 

Halloumi «escabeche»:
400 g halloumi i biter
Smør til steking
1 løk i strimler
1 hvitløkfedd i skiver
1 rød paprika i strimler
0,5 g safran
1 ts knuste korianderfrø
1 dl hvitvin
1 dl olivenolje
0,5 dl eplesidereddik

Jordbærdressing:
8 jordbær
4 ss olivenolje
3 ss eplesidereddik
evt. litt honning

Til salaten:
4 never babyspinat
Store biter vannmelon
Kandiserte salte nøtter
Friske urter

Halloumi «escabeche»: Stek osten i smør på begge sider, og krydre med salt og pepper. Løft osten fra pannen og surr løk, hvitløk og paprika. Tilsett safran, koriander, vin, olivenolje og eddik, og kok opp. Tilsett osten og la det småkoke over svak varme i 10 minutter. Avkjøl.

Jordbærdressing: Miks sammen ingrediensene til dressingen i en mikser.

Vend sammen dressing og salatingredienser, og topp med halloumi.

Tips:
Ost og dressing kan gjerne forberedes flere dager i forveien.

Screenshot 2020-05-22 at 15.25.55.png

Halloumi i grillet paprika

 

4 ss olivenolje
1 dl hakket frisk oregano
4 hvitløkfedd i skiver
4 skiver halloumi
Svart pepper
4 paprika, røde eller gule

Rør sammen olje, oregano og hvitløk. Vend osten i blandingen og krydre med pepper.

Skjær bort stilken på paprikaene, og napp ut innmaten. Grill paprikaene over høy varme til de mykner noe.

Løft paprikaene fra grillen og fordel osten inni. Bind opp med hyssing, og fortsett å grille dem til paprikaene har pen farge og osten er varm. Server.

Tips:
Dette er godt som tilbehør eller som hovedrett sammen med en salat, ristet brød og gode oliven.

Screenshot 2020-05-22 at 15.26.07.png

«Ventepølse» halloumi

2-3 halloumi i lange biter
Chiliolje
2 dl majones
Srirachasaus

Tre osten på grillspyd.

Pensle spydene med chiliolje, og grill osten på alle kanter til den har pene grillstriper og er gjennomvarm.

Smak til majonesen med chilisausen (Srirachasaus), og server med ostespydene som ventepølse.

Tips:
Grill gjerne sitron og press over spydene ved servering. Friske urter er også godt for å gi osten litt ekstra smak.

Screenshot 2020-05-22 at 15.26.19.png

Kremet karrigryte med halloumi og spinat

 

Olivenolje til steking
1 løk i grove terninger
2 hvitløkfedd i skiver
2 ss revet ingefær
1 ss curry
2 ss tomatpure
2 boks hakkede tomater
2 dl frisk eplejuice
2 dl fløte
1 buljongterning
200 g spinatblader
400 g halloumiost i store biter
Salt og pepper

Varm oljen i en kjele og surr løk, hvitløk, ingefær, krydder og tomatpuré.

Ha over hakkede tomater, eplejuice, fløte og buljong. La det koke i 10 minutter. Spe evt. med litt vann hvis du ønsker.

Stek halloumi i olje til den er gyllen. Vend inn spinat og ost i gryten, og krydre med salt og pepper. Server.

Tips
Topp gryten med friske tomatterninger og koriander, og server med ris, couscous eller b

Halloumi fritters

Screenshot 2020-05-22 at 15.26.39.png

800 g halloumi
1 dl hvetemel
2 egg, sammenpiskede
2 dl panko
Frisk basilikum eller salvie
Olje til fritering

Skjær halloumi i biter eller staver og vend dem først i mel, så i egg og til sist i panko.

Varm opp oljen og friter ost og urter til osten er gyllen og gjennomvarm. Krydre med salt og pepper, og server.

Tips:
En god dipp-saus hører med, gjerne tomatbasert, men også rømme med urter eller en cheddar-dipp er godt til.

Halloumi-sliders med avokadokrem

Screenshot 2020-05-22 at 15.26.29.png

800 g halloumi
1 dl hvetemel
2 egg, sammenpiskede
2 dl panko
Frisk basilikum eller salvie
Olje til fritering

Skjær halloumi i biter eller staver og vend dem først i mel, så i egg og til sist i panko.

Varm opp oljen og friter ost og urter til osten er gyllen og gjennomvarm. Krydre med salt og pepper, og server.

Tips:
En god dipp-saus hører med, gjerne tomatbasert, men også rømme med urter eller en cheddar-dipp er godt til.

bottom of page