-Jeg tror jeg dør.
Av nytelse!
TEKST: GEIR SALVESEN
-Jeg tror jeg dør, sa jeg. – Lykkelig, til og med. Slik kan det gå når perfeksjonen møter en moden manns munn som nesten mistet mælet. Grüner er den nye vinen. Supervinen.

Pre-nirvana hos Schloss Gobelsburg. En av de mange kvalitetsprodusentene i Østerrike. Her står jeg sammen med Eva Moosbrugger som driver Gobelsburg sammen med sin mann, Michael.
Foto: Gunnhild Bjørnsti.
Wachau og Kamptal, Østerrike.
Det er vingårdsbesøk nr 4 denne dagen i mai 2025. Allikevel – en slags nirvanafølelse kommer sigende når de første dråpene av en ny omgang Grüner Veltliner skyller over tungen og innover i ganen. Du store verden hvor gode de er, de beste!
Vi går tilbake i tid. Langt tilbake. Flere tiår. Til 1996.
Østerrike. Dette litt bortgjemte og i vinmessig sammenheng ofte glemte området litt østover i Europa. Jeg er på mitt første vinbesøk der. Heftig og begeistret ble jeg da. Så begeistret at jeg inviterte kjente i vinmiljøet i Norge hjem til meg selv for at de også skulle få smake på disse dråpene. Jeg hadde fått opp noen av dem til Norge, men Vinmonopolet hadde svært lite.
Den gangen i 1996, drøyt ti år etter den store vinskandalen der landets rykte som vinnasjon fikk seg en kjempesmell etter at noen produsenter hadde tilført glykol (frostvæske) i vinene for å få dem enda søtere, var første besøk hos noen jeg aldri hadde hørt om. Brødrene Knoll. Fra den første vinen og videre var jeg fortapt. Wow. Dette var fantastisk. Riesling og Grüner. Med en tyngde. Ja, den gangen var det mer tyngde i vinene, som regel etter at mange lot druene henge slik at de fikk litt botrytispreg med brent sødme som ekstraingrediens. Dette har man nå stort sett gått bort fra etter at renere vinstiler har vunnet oppmerksomheten. Det har også skjedd hos Knoll hvor det tunge har måttet vike for det friskere og mer elegante.

Emmerich Knoll og undertegnede. Han var med på vinrevolusjonen i Østerrike for 30 år siden.
Foto: Gunnhild Bjørnsti.
Det er en varm sommerdag i år i Dürnstein, denne ekstremt romantiske turistmagneten i hjertet av Wachau. Jeg går opp den trange stien opp skråningen til borgruinene på toppen der Richard Løvehjerte satt fanget. Utsikten er formidabel. En liten bris tørker svettedråpene på ryggen. Elven gjør en bøy like vestenfor. På den andre siden av Donau, som denne dagen er grå av vanntilsig, ligger det noen få hus i et lite hav av vinmarker.
Foruten å være en turistmagnet av dimensjoner er Wachau Østerrikes mest berømte vinområde, og står på UNESCOs verdensarvliste. Regionen strekker seg cirka 33 kilometer langs Donau mellom byene Melk og Krems. Det dramatiske landskapet med terrasserte vinmarker, gamle slott og pittoreske landsbyer gir ikke bare et vakkert bakteppe, men danner også grunnlaget for vinens særegenhet. Her møter det kontinentale klimaet varme, tørre somre og kalde, fuktige vintre. Donau har en modererende effekt, mens fjellene i nord beskytter mot kalde vinder.
Jordsmonnet i Wachau veksler mellom urgamle primære bergarter som gneis, granitt og skifer på høydene, og dypere, fruktbar sediment- og leirjord i lavere partier. Denne variasjonen gir grunnlag for uttalt mineralitet i vinene fra høydene, mens de mer fruktige og runde vinene gjerne kommer fra lavere vinmarker.
De viktigste druene
Grüner Veltliner er den ledende druen og står for omtrent halvparten av vinmarksarealet. Den gir elegante og friske viner med grønne urter, hvit pepper, sitrus og ofte et mineralsk preg. Riesling er den nest viktigste druen i Wachau og trives spesielt godt i de bratte, steinete skråningene. Wachau-Riesling er kjent for å være ren, aromatisk og mineralsk, ofte med aromaer av aprikos, fersken og sitrus. Men nesten alltid med en steinaktig, salt mineralitet i underkant. Og presisjon. Det er så delikat og presist samtidig med at vinstilen på Rieslingsiden ikke er outrert på noen måte. Ikke for mye salt eller stein, ikke for mye søt frukt. Akkurat passe. Ofte vil tyske Rieslinger ha mer enn et hint av restsødme. Det har vanligvis ikke disse. Det eneste irriterende er at man må lære den pussige, lokale klassifikasjonen av vintypene som bare finnes her.

Her er vinmarkene bak Domäne Wachau, det flotte kooperativet i Dürnstein. Druene i forgrunnen gir de enkleste vinene. Mens bakkelandskapet bak gir toppvinene.
Foto: Geir Salvesen.
Klassifikasjon – Steinfeder, Federspiel og Smaragd
Wachau har sitt eget kvalitetsklassifiseringssystem, utviklet av produsentforeningen Vinea Wachau:
-
Steinfeder: Lettere viner (opptil 11,5 % alkohol), friske og delikate.
-
Federspiel: Mellomfyldige viner (11,5–12,5 % alkohol), balanserte og aromatiske.
-
Smaragd: Kraftige og lagringsdyktige viner (over 12,5 % alkohol), ofte med stor dybde og kompleksitet.
Wachau har mange produsenter av topp kvalitet.
Blant de mest anerkjente finner vi:
-
Weingut F.X. Pichler – kjent for sine kraftfulle, presise og intenst mineralske viner.
-
Weingut Emmerich Knoll – lager klassiske og lagringsdyktige viner, ofte med et distinkt pepperpreg på Grüner Veltliner.
-
Weingut Prager – berømt for fokus på detaljer, renhet og eleganse i sine Riesling- og Grüner Veltliner-viner.
-
Weingut Domäne Wachau – et kooperativ med stor bredde, kjent for høy kvalitet og gode priser. Ett av de beste kooperativene i verden.
-
Weingut Alzinger – en mindre produsent med svært konsentrerte og mineralske viner.
-
Weingut Tegernseerhof – en opp- og fremadstormende produsent som lager presise og konsentrerte viner både av Grüner og Riesling.
-
Weingut Nikolaihof Wachau – landets eldste vingård med en historie på 2000 år bak seg! Og som var først ute i landet med biodynamisk dyrking av druene.
-
Weingut Mathias Hirtzberger – gode viner av Grüner og Riesling som er å få fatt i i Norge.
Viner i Norge, disse bør du prøve
Det er verdt å merke seg at mange av disse produsentene er såkalte kult-vinmakere der de beste og dyreste vinene ofte er utsolgt, fordi de er på begrenset tildeling i det norske markedet. Det gjelder f.eks Knoll og andre. Spesielt Smaragd-kategorien fra Wachau.
For at listen ikke skal bli for lang med anbefalinger av enkeltprodusenter, har jeg her komprimert resultatene. Og bare tatt med karakter og poeng.
14877801
Tegernseerhof Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2022, Wachau, Niederösterreich. Kr 399,90. Karakter: 6 Poeng: 90
10318001
Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2023, Niederösterreich, Wachau. Kr 499,90, Karakter: 6, Poeng: 91
13347801
Knoll Ried Kreutles Loibner Grüner Veltliner Federspiel 2023, Niederösterreich, Wachau. Kr 399,-, Karakter: 5, Poeng: 87
16823501
Alzinger Riesling Ried Loibenberg Smaragd 2022, Niederösterreich, Wachau. Kr 601,- Karakter: 6, Poeng: 92. (2023 smakt)
3344501
Nikolaihof vom Stein Riesling Smaragd 2019, Niederösterreich, Wachau. Kr 629,90. Karakter: 6, Poeng: 91 (Her er det stein i smaken, ja. Veldig mineralsk)






Nikolaihof blir av mange regnet som den aller fremste økovin-produsenten i Østerrike. Druene blir dyrket biodynamisk og er tørre og mineralske.
Foto: Geir Salvesen.
Kamptal – Mer munnvekt, pluss strålende Rieslinger fra Heiligenstein
Kamptal ligger nord for Kremstal og er oppkalt etter elven Kamp. Regionen omfatter både de kjøligere nordlige delene, og mer solrike, åpne marker nær Langenlois, Kamptals vin-hovedstad. Klimaet påvirkes av både kjølige vinder fra Waldviertel og varme panoniske luftstrømmer, noe som gir stor dag-natt-forskjell og dermed aroma- og syrekonsentrasjon.
Kamptal har en variert geologi med urgamle bergarter, leire, sedimentære og kalkholdige jordarter. Denne variasjonen gjør det mulig å dyrke druer med forskjellig stil og karakter.
De viktigste druene
Grüner Veltliner er også her den dominerende druen, kjent for friskhet, kompleksitet og en lett krydret karakter. Riesling fra Kamptal har ofte stor eleganse og uttalt mineralitet, spesielt fra marker som Heiligenstein, som er legendarisk blant Riesling-entusiaster.
Kamptal-viner er friske, rene og uttrykksfulle, med tydelig mineralsk preg og flott syrestruktur. Området er kjent for å kombinere tradisjon med innovasjon, og mange produsenter har gått over til økologisk eller biodynamisk drift.

Erich Haas fra Weingut Allram sitter og koser seg i skråningen på Heiligenstein. En av verdens beste Rieslinger kommer herfra.
Foto: Geir Salvesen.
Ledende vinprodusenter
Kamptal har noen av Østerrikes mest toneangivende vinprodusenter:
-
Weingut Bründlmayer – regnes som en av Østerrikes aller beste produsenter, særlig for sine elegante Riesling og Grüner Veltliner.
-
Weingut Schloss Gobelsburg – historisk vingård med aner tilbake til 1100-tallet, kjent for klassiske og lagringsdyktige viner.
-
Weingut Hirsch – pioner innen biodynamisk dyrking, med viner som uttrykker sitt terroir med finslepen eleganse.
-
Weingut Fred Loimer – kjent for innovative metoder, biodynamisk produksjon og presise, elegante hvitviner.
-
Weingut Allram – vellagede vinstiler med behagelige prislapper. Og godt representert i Norge.
-
Wingut Eichinger – prisgunstige og myke vinstiler fra den lille landsbyen Strass.
Viner i Norge

Gobelsburg Heiligenstein 2023. Det er litt for ungt å drikke nå. På topp om 5-10 år.
Foto: Geir Salvesen.
15107401
Gobelsburg Ried Heiligenstein 1Ötw Kamptal 2020 (2023 smakt). Kr 539,90, Karakter: 6, Poeng: 92
7433201
Bründelmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2022, Kamptal. Kr 449,-, Karakter: 6, Poeng: 89
14716501
Loimer Ried Loiserberg 1Ötw Kamptal 2022, Niederösterreich, Kamptal. Kr 334,90. Karakter: 6, Poeng: 90
13368201
Birgit Eichinger Ried Gaisberg Grüner Veltliner 2023, Niederösterreich, Kamptal. Kr 369,90, Karakter: 6, Poeng: 89
13370701
Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020, Niederösterreich, Kamptal. Kr 272,90, Karakter: 6, Poeng: 87
85570606
Allram Lössterrassen Grüner Veltliner 2023, 2 ltr Bag-in-Box. Kr 365,-, Karakter: 6, Poeng: 84






