top of page

Fristende kaker med smak av sommer 

fmj_sommerkaker08.jpg

Bak en lekker og fristende kake som bugner av søte og fargerike bær. Dette er tre kaker med smak av av sol og sommer.

Oppskrifter og foto: 
Franciska Munck-Johansen

Crêpekake med bringebær og limekrem

 

Til 10–12 personer
16 lag med pannekaker, friske bringebær og silkemyk limekrem.

fmj_sommerkaker04.jpg

Pannekaker:


125 g smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk
1 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel
smør til steking

 

Limekrem:


375 g mykt smør
540 g melis
3 ts vaniljesukker
375 g Philadelphia naturell
3 ts limeskall (ca. 3 lime)
6 ss limesaft

 

Pynt:


300 g bringebær
ev. roseblader og litt melis til pynt

Pannekakene kan gjerne lages dagen før. Da er du sikker på at de er helt avkjølte før du legger dem sammen med kremen. Pakk dem godt inn og oppbevar dem i kjøleskapet. Ta dem ut av kjøleskapet litt før de skal brukes, da blir de mykere og enklere å legge sammen.

 

Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.
Visp sammen eggene, tilsett melken og smeltet smør i en tynn stråle.

Ha i sukker, vaniljesukker og salt. Sikt i mel. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Bruk eventuelt en håndmikser. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk. Om den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten.

 

Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Lag limekremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt. (Smøret kan ev. varmes i mikrobølgeovnen ca. 10 sekunder om gangen på full effekt, men pass på at det ikke smelter. Hvis noe skulle smelte, skjæres det ifra.)

 

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit, og fjerner melissmaken.

 

Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Rør inn limesaften i en tynn stråle. Tilsett limeskall. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk krem.

Legg sammen pannekakene med kremen.

 

Legg første pannekake på serveringsfatet du ønsker å bruke, smør på krem og dryss bringebærbiter over (riv bringebærene forsiktig fra hverandre i stedet for å skjære dem, da holder de bedre på saften, slik at ikke kremen blir bløt. Legg på neste pannekake og fortsett til alle pannekakene er lagt på.

 

Ha ekstra bringebær på toppen, pynt eventuelt med roseblader og et dryss med melis.

Saftig sommerkake med krem og jordbær

 

Til 8–10 personer

fmj_sommerkaker06.jpg

Kake:


100 g smør
3 egg
200 g sukker
175 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
200 g revet marsipan

 

Pynt:


2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
1 pakke jordbær

Sett ovnen på 175 grader.

Ha bakepapir i bunnen av en form på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Smelt smøret og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis.

Ha mel, vaniljesukker og bakepulver i en egen bolle, og rør det sammen med en stor visp. Tilsett revet marsipan og bland godt.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formen. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i ca. 40 minutter. 
Test med en kakepinne om kaken er ferdig.

Avkjøl den under en tallerken eller et rent kjøkkenhåndkle for å holde på fuktigheten.

Kaken må være helt avkjølt før du pynter den. Hvis du vil servere den lun, kan du servere krem og jordbær ved siden av i stedet. 

Ha kremfløten og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremen langsomt så den får mest mulig smak. Pynt kaken med krem og jordbær.

Tips: Du får et enkelt, men fint mønster ved å legge skiver av jordbær rundt i kanten, og fylle resten med hele jordbær med tuppen opp. La jordbærskivene dryppe litt av på et tørkepapir slik at jordbærsaften ikke flyter ut i kremen.

 

Dryss gjerne litt melis over jordbærskivene, så ser de ekstra blanke ut.

Overdådig sommerbløtkake

 

Til 12–14 personer

Denne oppskriften fikk jeg av Lars Lian da jeg var med i Kakekrigen. Det er den beste oppskriften på sukkerbrød jeg har prøvd, den gir et sukkerbrød som er lett, luftig og velsmakende.

fmj_sommerkaker09.jpg

Lars Lians sukkerbrød:


7 egg
175 g sukker
175 g mel
revet skall av 3/4 sitron
frøene fra 1 vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker

 

Fyll:


6 dl kremfløte
frø fra en vaniljestang
3 ss sukker
2 pakker jordbær, ca. 600 g
2 pakker bringebær, ca. 250 g
2 pakker blåbær, ca. 250 g
litt melis

 

Til dynking:
3 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader.

Ha bakepapir i bunnen av to former på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.) Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plassér en skål som tåler varme, over kasserollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasserollen. Bruk så mye vann at vannet ikke berører skålen.)

Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Ha røren i to former på ca. 23 cm i diameter. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten.

Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødene ut av ovnen. La dem stå på benken et par minutter. Skjær langs kantene av formene med en skarp kniv. Ha bakepapir på en bakeplate, legg den over formen (opp ned), og vend sukkerbrødet ut på bakeplaten. La formene stå over kakene til de er helt kalde. Varmen stiger opp, det gjør at fuktigheten beholdes inne i bunnene.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien. Frys dem så snart de er avkjølte. Halvtint sukkerbrød er enklere å dele. Det tiner på 1–2 timer.

Del hver bunn i to. Bruk gjerne en kakedeler, eller del med en skarp, stor kniv. Bøy deg gjerne ned slik at du får sukkerbrødet i øyenhøyde, da er det enklere å få bunnene like store.

Ha kremfløte, sukker og frø fra en vaniljestang i en bolle. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak.

Rens bærene, skjær noen av jordbærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene. Ha på en fjerdedel av kremen, og en fjerdedel av bærene. Fortsett til du legger på siste bunn.

 

Fordel resten av kremen over den siste bunnen og legg de halve jordbærene rundt kanten. Legg et blåbær mellom hver, og fyll opp med bringebær og blåbær. Dryss til slutt med litt melis. Det gjør at de halve jordbærene holder seg blanke og fine.

Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.

bottom of page