Fristende kaker med smak av sommer 

fmj_sommerkaker04.jpg

Det er ikke mye som er mer fristende enn lekre kaker som bugner av søte, fargerike bær. Her er tre utvalgte oppskrifter, som garantert vil gi deg smaken av sol og sommer.

Oppskrifter og foto: 
Franciska Munck-Johansen

Crêpekake med bringebær og limekrem

 

Til 10–12 personer
 

Overrask gjestene dine med denne drømmen av en kake. 16 lag med verdens beste
pannekaker, friske bringebær og silkemyk limekrem. Dette er godt!

fmj_sommerkaker02.jpg
fmj_sommerkaker04.jpg

Pannekakene


125 g smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk
1 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel
smør til steking

 

Limekrem
375 g mykt smør
540 g melis
3 ts vaniljesukker
375 g Philadelphia naturell
3 ts limeskall (ca. 3 lime)
6 ss limesaft

 

Pynt
300 g bringebær
ev. roseblader og litt melis til pynt

Jeg har i årevis jaktet på den beste pannekakeoppskriften, og dette er etter min mening verdens beste; de smaker akkurat som pannekakene man får i Frankrike. Ikke for harde, ikke for myke, ikke for søte, bare kjempegode.

Pannekakene kan gjerne lages dagen før. Da er du sikker på at de er helt avkjølte før du legger dem sammen med kremen. Pakk dem godt inn og oppbevar dem i kjøleskapet. Ta dem ut av kjøleskapet litt før de skal brukes, da blir de mykere og enklere å legge sammen.

 

Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.
Visp sammen eggene, tilsett melken og smeltet smør i en tynn stråle.

Ha i sukker, vaniljesukker og salt. Sikt i mel. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Bruk eventuelt en håndmikser. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten.

 

Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Lag limekremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt. (Smøret kan ev. varmes i mikrobølgeovnen ca. 10 sekunder om gangen på full effekt, men pass på at det ikke smelter. Hvis noe skulle smelte, skjæres det ifra.)

 

Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit, og fjerner melissmaken.

 

Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Rør inn limesaften i en tynn stråle. Tilsett limeskall. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk krem.

Legg sammen pannekakene med kremen.

 

Legg første pannekake på serveringsfatet du ønsker å bruke, smør på krem og dryss bringebærbiter over (riv bringebærene forsiktig fra hverandre i stedet for å skjære dem, da holder de bedre på saften, slik at ikke kremen blir bløt. Legg på neste pannekake og fortsett til alle pannekakene er lagt på.

 

Ha ekstra bringebær på toppen, pynt eventuelt med roseblader og et dryss med melis.

Saftig sommerkake med krem og jordbær

 

Til 8–10 personer

Jordbær er noe de fleste av oss forbinder med sol og sommer. Denne saftige kaken sammen med vispet krem og ferske jordbær er noe av det beste jeg kan tenke meg en strålende sommerdag.

fmj_sommerkaker06.jpg
fmj_sommerkaker08.jpg

Kake
100 g smør
3 egg
200 g sukker
175 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
200 g revet marsipan

 

Pynt
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
1 pakke jordbær

Sett ovnen på 175 grader.

 

Ha bakepapir i bunnen av en form på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Smelt smøret, og la det avkjøles. Pisk egg og sukker til eggedosis.

Ha mel, vaniljesukker og bakepulver i en egen bolle.

 

Bland sammen med en stor visp. Tilsett revet marsipan og bland godt.

Vend forsiktig inn de tørre ingrediensene med en slikkepott.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i ca. 40 minutter. 


Test med en kakepinne om kaken er ferdig.

La kaken avkjøle, med en tallerken eller et rent tørkehåndkle over formen for å holde på fuktigheten.

Kaken må være helt avkjølt før du pynter den. Hvis du ikke klarer å vente så lenge eller ønsker å servere den rett fra ovnen, smaker den også utrolig godt med krem og jordbær som tilbehør.

Rens jordbærene og skjær noen av dem i skiver til pynt.

Ha kremfløten og vaniljesukker i en bolle. Stivpisk kremen. Pisk kremen sakte, da får du best smak.

Pynt kaken med krem og jordbær.

Tips: Du får et enkelt, men fint mønster ved å legge skiver av jordbær rundt i kanten, og fylle resten med hele jordbær med toppen ned mot kremen (la jordbærskivene dryppe litt av på et tørkepapir slik at jordbærsaften ikke flyter ut i kremen).

 

Hvis du ønsker at jordbærskivene skal se blanke ut, kan du drysse over litt melis.

Overdådig sommerbløtkake

 

Til 12–14 personer

Dette er kaken du serverer når du har noe å feire! Hjemmelaget sukkerbrød smaker utrolig godt sammen med krem og ferske bær. Denne oppskriften har jeg fått av Lars Lian da jeg var med i Kakekrigen. Det er den beste oppskriften på sukkerbrød som jeg har prøvd, den gir deg sukkerbrød som er lette, luftige og velsmakende.

fmj_sommerkaker09.jpg
fmj_sommerkaker10.jpg

Lars Lians sukkerbrød


7 egg
175 g sukker
175 g mel
revet skall av 3/4 sitron
frøene fra 1 vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker

 

Fyll
6 dl kremfløte
frø fra en vaniljestang
3 ss sukker
2 pakker jordbær, ca. 600 g
2 pakker bringebær, ca. 250 g
2 pakker blåbær, ca. 250 g
litt melis

 

Lake til dynking
3 dl god eplejuice

Sett ovnen på 170 grader.

Ha bakepapir i bunnen av to former på ca. 23 cm i diameter. Smør sidene.

Riv sitronskallet. (Pass på at du bare får med det gule, det hvite kan gi en bitter smak.) Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plassér en skål som tåler varme, over kasserollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasserollen. Bruk så mye vann at vannet ikke berører skålen.)

Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke.

Sikt inn melet i tre omganger, vend melet helt forsiktig inn med en slikkepott. Det er viktig at du beholder så mye luft som mulig.

Ha røren i to former på ca. 23 cm i diameter. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten.

Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Kjenn på toppen, eller test med en bakepinne.

Ta sukkerbrødene ut av ovnen. La dem stå på benken et par minutter. Skjær langs kantene av formene med en skarp kniv. Ha bakepapir på en bakeplate, legg den over formen (opp ned), og vend sukkerbrødet ut på bakeplaten. La formene stå over kakene til de er helt kalde. Varmen stiger opp, det gjør at fuktigheten beholdes inne i bunnene.

Tips. Lag gjerne bunnene opptil en uke i forveien. Frys dem så snart de er avkjølte. Halvtint sukkerbrød er enklere å dele. Det tiner på 1–2 timer.

Del hver bunn i to. Bruk gjerne en kakedeler, eller del med en skarp, stor kniv. Bøy deg gjerne ned slik at du får sukkerbrødet i øyenhøyde, da er det enklere å få bunnene like store.

Ha kremfløte, sukker og frø fra en vaniljestang i en bolle. Visp kremen stiv. Pisk kremen sakte, da får du best smak.

Rens bærene, skjær noen av jordbærene i to til pynt og resten i mindre biter.

Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med eplejuice. Pass på å få nok væske ut i kantene. Ha på en fjerdedel av kremen, og en fjerdedel av bærene. Fortsett til du legger på siste bunn.

 

Fordel resten av kremen over den siste bunnen og legg de halve jordbærene rundt kanten. Legg et blåbær mellom hver, og fyll opp med bringebær og blåbær. Dryss til slutt med litt melis. Det gjør at de halve jordbærene holder seg blanke og fine.

Kaken holder seg fint et par timer i kjøleskapet før den skal serveres.