Frankrikes nye vinpionerer
Av: Pernille Mo
Foto: Benoit Guenot
Satellite Wines er en vingrossist basert i Libourne, midt i Bordeauxs tungt tradisjonelle vinindustri. Under paraplyen deres finner vi lidenskapelige, modige og kreative vinprodusenter som utfordrer Frankrikes smaksløker med økologiske, biodynamiske og naturlige viner, glass etter glass.
Jeg har blitt invitert på lunsj i hjertet av Pomerol for å besøke grunnleggerne av Satellite Wines. Paret Olivier og Marine bor vegg i vegg med Château Gombaude-Guillot, vingården Olivier har tatt over etter foreldrene sine. «Familien min har laget vin siden 1860», forteller Olivier. «Foreldrene mine var pionerer i sin tid, og begynte å lage økologisk vin på 90-tallet». Han fortsetter: «Det var utrolig tøft for dem. De store produsentene så rart på dem, men de var opptatt av å ta vare på jordsmonnet, miljøet og deres egen og andres helse».
Olivier og Marine
For å lage økologisk vin må man bruke druer som er dyrket uten syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Dette er en mer naturlig prosess, som fører til at ikke alle druene kan brukes til vinproduksjon. Olivier forteller at det er mer vanlig å lage økologisk vin i Bordeaux-regionen i dag. De som henger etter er produsentene av Grand Cru, som selger vin til 300 euro. «Når de risikerer å miste så mye volum, kan det bli tøft økonomisk, og de vil ikke ta sjansen» forklarer han.
Pomerol ligger vest for Saint Émilion, og er et lite vindistrikt. Her produseres vin i toppklasse, med stor fylde og imponerende bløthet. Chateau Petrus ligger 500 meter fra vingården til Olivier og Marine, og regnes ofte som verdens beste vin. «Vinene koster 3–4000 euro» forteller Marine. Jeg gisper og spør hvordan man smaker forskjell på slike viner og rimeligere alternativer. Olivier forklarer at man betaler mye for merket, akkurat som i klesindustrien. «Man kan produsere den beste vinen i verden til 50–60 euro. Forrige helg åpnet jeg en flaske naturvin til 350 euro, og den var ikke god. Jeg brukte den til matlaging,», ler Olivier. «Det er som å kjøpe en Maserati, du betaler for merket, ikke for bilen».
Satellite Wines
Château Gombaude-Guillot produserer noe rimeligere viner enn naboene, og den velkjente Pom’n Roll koster 529 kr på Vinmonopolet. Selv om prisen er god til å være produsert i Pomerol, fikk vingården forespørsler etter viner med snillere pris. I 2015 tok Olivier kontakt med venner for å produsere en rød- og en hvitvin som de kalte Satellite. Deretter grunnla de et selskap for å distribuere vinen, og Satellite Wines var født.
Etter lunsj blir jeg kjørt til kontoret og lageret deres i Libourne. Marine gir meg en omvisning og forteller om de ulike produsentene. I dag representerer Satellite Wines 38 ulike vinprodusenter av økologiske, biodynamiske og naturlige viner. «Vi fokuserer på små produsenter og distribuerer små kvantiteter til små kunder, som vinkjellere og restauranter» forteller Marine. Selv om en god del av produsentene er basert i Bordeaux-regionen, utvider de stadig og er åpne for nye familiemedlemmer. De selger til og med noen få italienske viner.
Team Satellite Wines. F.V. Benoit, Loic, Marcia, Laure, Olivier, Marine og Giullaume
Satellite Wines har som mål å støtte små bedrifter og skape et samhold for nye stemmer i vinbransjen. Jeg har tidligere møtt den yngste vinprodusenten i gjengen, Lucie Mançais, som er 25 år gammel. Hun begynte å lage vin i 2020 da hun tok over vingården etter bestefaren sin, og representerer en helt ny generasjon vinskapere som lager vin i eget navn, ved hjelp av intuisjon og hjerte. Historien hennes er inspirerende, og vinen nydelig!
Noen uker etter besøket i Pomerol blir jeg invitert på vinsmaking med Satellite Wines i Paris. Det er mandag, og alle etablerte og potensielle kunder er velkomne til å smake på 80 ulike viner for å så legge inn bestilling. Det står spyttebøtter på alle bord, omringet av rad på rad med fristende flasker.
Vinsmaking med Satellite Wines i Paris
Jeg huker raskt tak i Damien Bielle, som lager vin under bestefarens navn, Marius Bielle. Han er en av produsentene som lager blouge (blanc (hvit) + rouge (rød)), en blanding av rød og hvit naturvin. Han serverer meg en klunk av denne nydelige blandingen ved navn Coyote, en utrolig frisk og smaksrik munnfull. «Blouge er en naturlig måte å senke alkoholprosenten på» forteller Damien. «Når de røde druene blir utsatt for varmere vær, blir sukkerinnholdet høyere og dermed blir vinen sterkere. Når vi blander inn hvite druer, balanseres alkoholprosenten.» Damien lager vin for å ha det gøy, og lager både økologiske og biodynamiske viner og naturvin. Han er også en av mange som lager den populære oransjevinen. Bazooka fra Marius Bielle er laget av 100 % savignon blanc, og går gjennom en maserasjon (uttrekking av fargestoff fra drueskallet og garvestoffer fra steinene) i fire uker, uten tilsetning av gjær eller sulfitt, før den modnes i noen måneder. Denne unge vinen smaker kraftig av drueskall, det mange forbinder med naturvin. Naturvin handler derimot om produksjonsprosessen, og ikke om smaken som mange tror. Hvis du liker tradisjonelle viner, kan du fortsatt velge en naturvin uten å bli skuffet!
Damien Bielle høster vindruer. Marius Bielle Bazooka
Etter flere smaksprøver og lite bruk av spyttebøtte, tar jeg en prat med Yvan Bernard, en eksentrisk type som står bak vinene Les Chemins de L’arkose. Han driver en av 30 vingårder i Auvergne, et område omringet av sovende vulkaner og høye fjell. Appellasjonene hans ligger 5-600 meter over havet, og er utsatt for tørt klima. Yvan beskriver tilværelsen som vinprodusent som en ensom affære i regionen, hvor de som selger flasker er 200 km unna. «Bestefaren min var gruvearbeider og dyrket druer og lagde vin til eget forbruk» forteller Yvan. «Han lærte meg å høste druer, men familien har aldri vært i vinbransjen, så jeg har hatt frihet til å ta egne valg». Selv om vin fra Auvergne ikke alltid har hatt godt rykte, er den lettere å selge til åpensinnede og nysgjerrige vinentusiaster enn tradisjonelle viner fra velkjente regioner som Bordeaux. «Vi er ukjente og skiller oss naturlig ut, og trenger ikke forklare hvorfor vi er annerledes enn andre i regionen» forklarer Yvan. Det lønner seg visst å være ensom ulv på fjellet.
Yvan Bernard i full sving
Omasu Uchida
Da jeg var på omvisning på lageret til Satellite Wines, ble jeg fanget av en historie Marine fortalte om en japaner som flyttet til Frankrike og begynte å produsere vin. Under vinsmakingen fikk jeg gleden av å få treffe ham, og høre historien hans. Osamu Uchida er fra Hiroshima, og kom til Frankrike for 20 år siden. «Jeg var veldig interessert i europeisk kultur, og bestemte meg etter hvert for å studere vindyrking og ønologi» sier Osamu. Han var praktikant på flere vingårder fra Savoie til Côte-Rôtie til Banyuls, og da han skulle starte sin egen vinproduksjon, frarådet alle ham å bosette seg i Bordeaux. «Når alle går til høyre, går jeg til venstre!» humrer Osamu. Når har han tre hektar i Pauillac, og gjør alt selv fra A til Å. Han sammenligner produksjonen av vin med sakeproduksjonen i Japan: «I japansk sakeproduksjon snakker vi ikke om risen, og produsentene dyrker ikke egen ris. De kjøper den. Men for å lage vin, er man med på hele prosessen. Vi dyrker druene, høster dem, lager vinen og selger dem til kundene. Jeg elsker å være med på hele reisen!» gliser han.
Heldigvis lærte Olivier tidlig at man måtte pushe grenser for å lykkes, og med Marine og teamet deres er det ingen tvil om at den eneste veien er fremover. Satellite Wines omfavner nye ideer, er komfortable utenfor boksen og har kunder som setter sin lit til vinene de selger. Vi fyller et nytt glass og skåler. Satellite Wines er den nye vinen!
Et fåtall av de spennende vinene fra Satellite Wines er tilgjengelig på Vinmonopolet:
Chateau Gombaude-Guillot Pomerol Grand Vin 2017
Chateau Gombaude-Guillot Pom'N'Roll 2019
Marius Bielle Lalande de Pomerol 2017
Daniel & Nicolas Roux Le Bordeaux du Paysan 2021
Daniel & Nicolas Roux Le Bordeaux du Paysan Rouge 2021
Kommer snart:
Marius Bielle Bazooka
Lucie Mançais Château Bois de la Gravette