top of page

Frankrike?

Fortsatt det komplette vinlandet!

Her er ni flotte vinkjøp

For ikke lenge siden var det lett å si at Frankrike var det beste vinlandet i verden. Fordi det var det.

Nå har konkurransen økt kraftig, men i kvalitet og bredde holder Frankrike seg fortsatt i têten. 

Tekst og foto: Geir Salvesen

Bilde1.png

Det er dette synet mange forbinder med fransk vin. Et staselig slott i Bordeaux, slik som Ch. Pichon-Baron i Pauillac, Bordeaux. Men svært lite av det norske vinkonsumet dreier seg om dyr Bordeaux. Foto: Geir Salvesen.

Italienerne har for lengst gått forbi Frankrike i totalt vinsalg i Norge. Der de klassiske franske vinene før var et helt uunngåelig valg til en bedre middag, har det nå kommet fabelaktige viner fra rundt om i verden som også er kommet i Vinmonopolets hyller. Og som bedre passer moderne matretter. Er det slik at Frankrike nå er blitt en vinkjempe på leireføtter? Nei. Selv om enkelte konkurrentland er kommet mye nærmere i kvalitet for visse vintyper, er Frankrike fortsatt det landet som har det bredeste utvalget av vinstiler. Fra de syrlige vinene helt i nord med Chablis og Champagne, og ned til Sør-Rhône med svulmende, varme, alkoholrike rødviner med alltid populære Châteauneuf-du-Pape i hovedrollen.

Hva er kvalitetsdriveren i Frankrike? Kanskje dette: Mens italienerne vinmessig er noen sjarmerende anarkister med bare en flyktig og flytende sans for orden, er franskmennene ganske så motsatte; disiplinerte, strukturerte, interesserte nesten til parodiens yttergrenser. (Hvem andre kan sitte og bruke en hel kveld på å diskutere hvilken ost som er best?) Og fremfor alt et annet syn på øvrighet og regler enn italienerne. Ikke det at franskmennene ikke kan brenne bål i gatene og ta på seg gule vester og gjøre opprør innimellom, men i Frankrike er Staten ikke nødvendigvis et skjellsord, men en garantist for et regelverk som siden Napoleons tid og før det har sørget for at det er en viss orden på det hele. Øvrighet på vinsiden betyr regulering på en oversiktlig måte til alles beste. Klassifikasjonssystemet er finslipt gjennom århundrer. For enkelte vinmarker kan man snakke om mer enn 1000 års erfaring. 

Bilde2.png

Ikke alle Bordeauxvinene er så dyre. Ch. Coufran er relativt rimelig og smaker som en klassisk Bordeaux skal gjøre. Frédéric Vicaire styrer over både Ch. Verdignan og Ch. Coufran og har ypperlige varianter av begge viner. Coufran drikker best i dag. Foto: Geir Salvesen

Hvor vokser de beste vindruene? Hvor modner de tidligst? Hvilken produsent eller slott er best? Hvem skal få kalle vinen sin for Grand Cru? Uten et system – ingen orden. Og uten orden – ingen mulighet for å ta høyere pris for vinen enn naboen. Og ingen mulighet for å vite at den ene i utgangspunktet er bedre enn den andre. 

Baksiden av medaljen er at dette har hindret utvikling og innovasjon, men samtidig har det sikret at kvalitet er satt i fremste rekke. 

Klimamessig har en varmere værtype gjort mer godt enn vondt for Frankrike. For 50 år siden var det få årganger i f. eks Bordeaux som egentlig ble modne. Det var kaldt. Varmere vær har gjort dette til et langt mindre problem. Nå er det egentlig for høy modning og høyere alkoholnivåer som er utfordringen. Men det kan kompenseres delvis gjennom mer bladvekst rundt drueklasene og tidligere innhøsting. 

Bilde3.png

Selv boksevinene er blitt svært gode med tiden. I hvert fall denne Chablis’en fra kooperativet La Chablisienne. Foto: Geir Salvesen

En av de største forandringene i landet er at kvinner har sluppet til på en helt annen måte i fremstillingen av vin. Ikke bare fordi de har arvet farens vingårder og det ikke er noen sønner der til å drive dem videre, men fordi det nå er mange flere kvinner med talent og interesse som får helt sentrale jobber i vinindustrien. Ikke bare i markedsavdelingene, men som ønologer og vinmakere.     

Ni flotte viner fra Frankrike.

Bilde4.png

Trimbach-familien lager tørre kvalitetsviner fra Alsace. Foto: Produsenten.

88801 Trimbach Riesling 2016, Alsace, Frankrike. Kr 195,-, Karakter: 6, 86 poeng

 2016-årgangen værmessig vanskelig og litt kjølig, og vinene herfra er magre i stilen, men også tørre og krispe. Så her er vi nede på grunnfjellet, smaksmessig sett. Med grønt eple og syrlig mineralitet. Delikat og mineralsk vin som har modnet flott. Passer til: Fisk, skalldyr. 

8017506 La Chablisienne Chablis 2016, 3 ltr Bag-in-Box, Burgund, Frankrike.  Kr 625,-, Karakter: 6, 84 poeng.

 Svakt grønngul på farge, på duften er det grønne epler, lime og det man kan oppfatte som sjømineralitet. En uventet fylde er det også, selv om den aldri blir påtrengende for viner som lages så langt mot nord. Noen års lagring har rundet av vinen litt. Utmerket boksevin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitif, hvit geitost. 

730401 Guigal Côtes du Rhône 2016, Sør-Rhône, Frankrike. Kr 177,90, Karakter: 6, 85 poeng

Ny årgang, fra gode 2016. Saftig, deilig, rødbærsfruktig Rhône med litt modning men nok friskhet. Servert litt kjølig er det tendenser til burgunderaktig eleganse i den. Integrerte tanniner. En virkelig universalvin. Tydelig mørk bærfrukt, moreller. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 

Domaine du colombier.jpg

Domaine du Colombier Crozes Hermitage. Foto: Vinmonopolet 

5045301 Colombier Crozes Hermitage 2018, Nord-Rhône, Frankrike . Kr 249,90, Karakter: 6, 88 poeng

Ekstremt terroirtypisk med norsk høyfjell, lyng, tyttebær og viltblod i aromabildet. Ganske kjølig i stilen, men allikevel paret med fyldig smak.  Fin vin til vilt. Nok modenhet. Noe pepper i finish. Mye primærfrukt. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe. Rødt kjøtt, altså. 

3463701 Ch. Coufran 2010, Bordeaux, Frankrike. Kr 289,90, Karakter: 6, 87 poeng

Dette er en av de virkelige overleverne på Vinmonopolets Bordeaux-liste. Klar duft av cedertre, lær og tobakk, syrligsøte, mørke bærslag dominerer med solbær. Litt jordlig i karakteren, kombinert med streif av svarte oliven. Pent utviklet fra den perfekte 2010-årgangen. Kanskje tidenes beste Coufran. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam.  

Jaeger-Defaix Rully. .png

Jaeger-Defaix Rully. Foto: Vinmonopolet

9137701 Jaeger-Defaix Rully 1er Cru Les Cloux 2018, Burgund, Frankrike . Kr 299,-, Karakter: 6, 88 poeng

De vanlige sentralburgunderne er blitt dyre, så da er det smart å lete i de mindre kjente landsbyene i Burgund. Som i Rully. Mye smak i denne, også noe fat og krydder lar seg oppdage, melon, sitrus, sitronskall. Avslutter med mineralitet. Veldig ren og pen i finish.  Glimrende. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

432601 Dom. Fouassier Sancerre Clos Paradis 2018, Loire, Frankrike. Kr 289,90, Karakter: 6, 88 poeng

Nydelig, ren, fin, nøytral Sancerre-tone, med kremete preg etter lang lagring på gjærcellene, aromaer av steinfrukt og hylleblomst. Solid mineralitet. Edel vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 

1143801 Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018, Loire, Frankrike. Kr 166,80,- Karakter: 5, 85 poeng

Mye trøkk i denne, konsentrert, modent eple med god fylde og lengde. En stil som er relativt nøytral, men som byr på en problemfri underbygging av matrettene til. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitiff.

Mascaronne,_rosévin_fra_Provence._.png

Mascaronne, rosévin fra Provence. Foto: Vinmonopolet. 

9240901 Ch. La Mascaronne 2018, Provence, Frankrike. Kr 200,-, Karakter: 6, 87 poeng

Lys kobberfarget, tydelig streif av steinrøyk og mineraler på duft, subtil smak med kompleks, men forsiktig bærfrukt. Roser, markjordbær er noen av aromaelementene. Perfekt balansert. En vin for skjønnere. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 

bottom of page