top of page

FRA ØDEMARK TIL VINGÅRD I HIMMEL-OG-JORDDALEN

 

TEKST GEIR SALVESEN

Det er ikke så merkelig at vingården ble døpt Creation – Skapelsen. Her var det bare sauebeite og villmark før Carolyn og Jean-Claude Martin kom og plantet vinstokker og skapte en mønsterfarm i relativt ukjente og vakre Hemel-en-Aarde Valley i Walker Bay-regionen i Sør-Afrika.

Screenshot 2020-03-31 at 12.13.22.png

Jean-Claude og Carolyn Martin. Foto: Geir Salvesen

Alle som vet litt om sørafrikansk vin har hørt om Stellenbosch. Paarl. Noen har hørt om Franschhoek og noen om Constantia. I det siste også om Elgin og Cederberg. Men Walker Bay og Hemel-en-Aarde?

Der de svære hvithai-beistene svømmer i havet utenfor Hermanus – halvannen times kjøring østover fra Cape Town – går det en dal oppover i nordlig retning. Den heter Hemel-en-Aarde – Himmel og jord. Kjølig vind fra havet strømmer oppover og kjøler ned det som ellers ville ha vært et svært varmt område. I vest troner Babylon Toren – et elegant fjell som kledelig omkranser den svært kuperte 40 hektar store vingården.

Dette er ett av kaldklima-områdene i Sør-Afrika, ideelt for burgunderdruene Chardonnay og Pinot Noir.

 

Skapelsen

Det var det noen som fant ut av for noen tiår siden. Mest kjent er Hamilton-Russell som lager store, strukturerte Chardonnay- og Pinot Noir-viner lenger sør i dalen. Andre nykommere er Bouchard Finlayson og Newton Johnson lenger ned i dalen.

Så var det Creation. Da Carolyn og sveitsisk-fødte Jean Claude Martin startet opp med plantinger i 2002, var det med håp om å gjøre noe stort. Jean-Claude var vinmaker fra før, og Carolyn var ikke akkurat ukjent med druens dråper:

– Jeg hadde nok vin i blodet fra før, det må sies, ler Carolyn Martin. Hun kommer fra den kjente Finlayson-familien som hadde og har en stor vingård i Stellenbosch, Glen Carlou og tidligere Blaauwklippen.

Screenshot 2020-03-31 at 12.13.33.png

Carolyn viser fotoalbumet fra skapelsen av Creation. Med nyplantede vinmarker på det øverste bildet. Foto: Geir Salvesen

For Jean Claude som står for mesteparten av vinmakingen, var det viktig å få til en europeisk stil over vinene. Derfor ble det satset på Chardonnay og Pinot Noir – i tre klasser hver. Estate – som er basis, Reserve og Art Series. I Norge er det bare Estate Chardonnay og Pinot Noir som er å få i bestillingsutvalget på Polet. Men Reserve-serien dukker trolig opp her også før eller senere, for det er fint burgunderpreg over dem.

Men Jean Claude og Carolyn vil ikke bare ha burgunderdruer. Nå kjøres det på med en rekke druetyper, alt fra Chenin Blanc til Viognier, Shiraz og Sauvignon Blanc. De lager til og med en superb musserende uten restsukker. Elation, heter den. Også rosévinen er god, den smaker litt som en Provence-rosé. Og det er da også meningen. Bordeaux-kopi? Det også.

Screenshot 2020-03-31 at 12.13.39.png

En god musserende fra Sør-Afrika? Brut Nature, til og med? Creation greier det også. Foto: Geir Salvesen

Eldgamle terroirer

Creation er blitt en suksess. Bygget på boblende energi og allsidighet.

 

– I begynnelsen så vi med undring på enhver person som kom innom oss, som om vi nesten ikke kunne forstå det, sier Carolyn. Jeg sitter i restauranten som ligger i en bakke, mange bakker og skråninger, omgitt av fjell, et lite vannreservoir – og vinmarker og modnende druer. De har mange forskjellige slag. Jeg tror jeg telte 15 forskjellige. Pluss et fullstappet restaurantlokale, selv om det bare er onsdag. Deres Sauvignon Blanc er en krysning mellom New Zealand og Sancerre stilmessig. De har også en kanonlekker Chenin Blanc, kjølig og slank. Den minner ikke så mye om Swartland-Chenin som har mer fedme, men har kanskje større likhet med de ettertraktede, mineralske, skrapede stilene oppe rundt Citrusdal 30-40 mil nord for Cape Town. Og det er mer, også Semillon.

Hemmeligheten? It’s the terroir, stupid. Og denne vingården har ett av de eldste terroirene på jordkloden. 450 millioner år gammelt forvitret grunnfjell, hevdes det. Carolyn varter i hvert fall opp med et knippe steiner på en tallerken som ser steingamle ut. Steinene, altså.

Screenshot 2020-03-31 at 12.13.48.png

Inngangspartiet til Creation. Foto: Geir Salvesen

Matcher mat og vin.

Det er hele tiden en flott klarhet over vinene. De er druetypiske, de er friske. Og de er ikke overeikede, med for mye fatlagring, selv om Art Series Chardonnay og Pinot Noir – som er dyrest – får en solid dose med fat. Men dette er viner som er ment for lagring. I tillegg prøver Jean Claude og Carolyn å bygge opp kompetanse på mat- og vinmatchinger. Alle vingårder som prøver på å få opp volumet, bygger egen restaurant. Og her satses det på vinmeny til maten.

Sør-afrikanske matretter har ofte mer sødmefylte elementer enn det vi er vant med, og man kan gjerne finne frisk frukt i en forrett eller hovedrett. Creation har også elementer av det, men mindre enn andre steder. Den eneste crashen i et seksretters måltid er kylling i sjokoladesaus, hvor sjokoladen – selv om den ikke er søt – overkjører det sarte kyllingkjøttet.

Men Carolyn vil lære nye ting hele tiden. Nå er hun opptatt av umami og mat. Umami er aminosyrer som skapes i mat når proteiner gjæres, modnes og lagres. Det er mye umami i japansk mat, og også i mat vi er kjent med i Norge – rakfisk, fenalår og blåskimmelost, for å ta noen eksempler.

På det innenlandske markedet i Sør-Afrika brøyter Creation-vinene seg inn på stadig flere vinkart i Cape Towns veldig fasjonable restauranter. Og da i de litt øvre prissjiktene. Målet er også å eksportere, og med stadig økende burgunderpriser er det trolig Pinot Noir-variantene som kan slå seg inn på internasjonale markeder. Chardonnay-viner finnes det mye mer av til rimelige priser.

Screenshot 2020-03-31 at 12.14.02.png

Creation Pinot Noir Reserve. Dette er den mer påkostede varianten av vinen som er å få i Norge. Foto: Geir Salvesen

Screenshot 2020-03-31 at 12.13.54.png

En festlig forestilling av farger er det i maten fra Creation. Her med et andebryst og pølse. En Pinot Noir Reserve matcher fint her. Foto: Geir Salvesen

7406001-1-1.jpg

7406001 Creation Chardonnay 2017, Walker Bay, Sør-Afrika. Kr 259,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Fersken- og pærearomaer i denne med energisk og god fruktighet, svakt vaniljepreget med pen, underliggende mineralitet. Tydeligvis modne druer i denne. Har også beholdt en fin friskhet.. Utmerket Chardonnay med solid lengde. Lett å matche til mat.

 

Passer til: Fisk med smørsaus, svinekjøtt, grillmat og bare som kosevin.

Winning Brands AS

3988201-1.jpg

3988201 Creation Pinot Noir 2017, Walker Bay, Sør-Afrika. Kr 269,- Karakter: 6 Poeng: 88

Årgangsskifte. Veldig flott, myk, kjøttfull frukt med moreller og røde, modne bær. God lengde, og en sjarmerende fruktsødme som balanserer fine tanniner.

 

Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.

Winning Brands AS

Screenshot 2020-03-31 at 12.14.11.png

Utsikt fra plenen mot vinmarker og Babylon Toren, som fjellet i bakgrunnen heter. Foto: Geir Salvesen

bottom of page