top of page

Surdeigsbrød med ost

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

Tid: 2 dager

400 g siktet hvetemel
67 g fint rugmel
33 g grov spelt
350 g kaldt vann
150 g Fanaost fra Ostegården, i store ­terninger
100 g surdeigsstarter på hvete (kan kjøpes i div.
dagligvarebutikker hvis du ikke har en gående selv)
10 g flytende honning
10 g fint salt

Dag 1:
Bland mel og vann og la det stå 1 time i rom­temperatur. Dekk til deigen når du ikke jobber
med den.
Rør inn surdeig og flytende honning, bland det godt inn i deigen, og la det stå tildekket 1 time til.
Bland saltet godt inn i deigen.
Nå skal deigen foldes for å elte den. Fukt hendene og ta tak på siden av deigen, strekk den forsiktig ut og fold den tilbake til ca. midt på deigen. Snu bakebollen 45 grader og gjenta. Gjør dette 4-6 ganger til du har ­kommet helt rundt og deigen er stram og fin. Dette skal du gjenta med 30 minutters mellomrom 3 ganger til. På siste runde folder du inn osten før du lar deigen heve i ca. 2-3 timer til den har hevet seg ca. ⅓-del.
Stram deigen opp med foldemetoden en siste gang uten å slå ut all luften, og ha deigen over i en heve­kurv som er godt dekket med siktet mel så deigen ikke fester seg. La deigen stå tildekket i kjøleskapet over natten.

Dag 2:
Varm ovnen til 230 °C. Sett en ildfast jerngryte med lokk i ovnen i minst 30 minutter.
Ta brøddeigen ut av kjøleskapet og hvelv deigen forsiktig ut av formen og over på et bakepapir. Skjær noen snitt på toppen, ikke dypere enn 0,5 cm. Hold i hjørnene av bakepapiret, og løft deigen forsiktig over i den varme gryten. Sett på lokk og stek brødet i ovnen
i 30 minutter. Skru varmen ned til 200 °C, ta av lokket og stek videre ­
i 20 minutter til brødet er gyllent. Avkjøl brødet på rist.
Hvis du vil servere brødet som vist på bildet, skjærer du noen snitt i brødet og fyller det med enda mer Fanaost. Sett det i ovnen i 15 minutter på 200 °C så osten smelter. Dette kan du også gjøre med brød som ikke er helt ferskt lenger

TITLE

bottom of page