Smørstekt østerssopp med ristede potetskiver
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
Tid: 20 minutter
800 g østerssopp
4 middels store poteter
8 toppede ss tinte, fryste erter
Salt og pepper
Smør eller rapsolje/olivenolje til steking
Skjær potetene i tynne skiver, ca. 3-4 mm tykke. Krydre med salt og pepper. Ha litt smør/olje i pannen, helst en jernpanne. Velger du rapsolje som tåler høy varme, er det det sunneste. Stek potetene på hver side til de er godt brunet. Ta dem opp av pannen og sett til side.
Ha to store klatter smør i pannen. Fres østerssoppen med salt og pepper på ganske god temperatur til soppen har fått litt farge, men ikke så lenge at den blir tørr. Ha oppi de tinte ertene og potetskivene. Hvis du vil, kan potetene også legges i et pent mønster rett på varme tallerkener først.
Dette er en genial og enkel rett, en alt-i-en-panne-rett med forbløffende mye smak. Vegetarretten kan gjøres vegansk bare ved å bytte ut smøret med stekeolje eller olivenolje. Poenget er at vi etterligner smaken av kjøtt eller mør fugl. Det sørger østerssoppen for. Den har mye umamismak, altså naturlig glutamat, og det trigger godsenteret i hjernen. Soppen er sunn også, fordi den inneholder mye proteiner, som er kroppens byggesteiner. At vi bruker ristede potetskiver i stedet for hele poteter, er fordi vi vil at smaken av sopp skal spille hovedrollen. Karbohydratene og proteinene i potetene har en underordnet, men allikevel viktig støtterolle. Ertene løfter det hele visuelt, i tillegg til at de tilfører en egen liten sødme. Uten en kontrastfarge blir retten litt for grå og ensartet. Ertene gjør også retten litt mer kompleks i munnen. Du kan godt bruke squash i stedet.
Rødvin
Den kraftige umamismaken i soppen stjeler fruktighet fra vinen, men vinen får hjelp av stekefettet. Selv om det er karbohydrater og sukkerarter i potetene, bruker vi så lite at det ikke får noen innvirkning. Snarere er det sånn at fettet som potetene stekes i, også gir drahjelp til vinen. De klare sukkerelementene i ertene greier heller ikke å velte vinen av pinnen, så lenge det ikke er for mye av dem. En vin tåler alltid en utfordrer, hvis den har nok av andre hjelpere. Men umamiens frukttyveri gjør at vi må sørge for at det er litt ekstra fruktsødme i vinen. Vi unngår derfor tanninrike, eldre viner. Prøv en Côtes du Rhône, Brunel de la Gardine Côtes du Rhône, eller en Pinot Noir-basert vin fra rundt om i verden. Denne er god: Anthill Farms Anderson Valley Pinot Noir.