top of page

Sashimi av havabbor med trøffelemulsjon

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 1 time

300 g rå fisk, kveite eller havabbor

Trøffelemulsjon:
1 dl god olivenolje, helst italiensk jomfruolje
½ dl trøffelolje
½ risvineddik
1 dl soyasaus
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ts sukker
1 ss limeskall, raspet
2 sjalottløk, finhakket
Karse

Lag sausen først. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Her MÅ du smake til. Ha oppi litt ekstra av det du syns skal til for å få maksimalt ut av smaken. Du kan godt kutte ut sukkeret. Det er med på å gi sausen en ørliten avrunding. Uten sukker blir sausen litt strammere. Sett sausen i kjøleskapet 1 time. Skjær fisken i tynne skiver. Ha litt saus i bunnen av en tallerken, gjerne avlang og litt dyp, slik at sausen samler seg på midten. Legg fiskebitene i et pent mønster over sausen. Dryss karse på toppen. Bruk gjerne spisepinner hvis gjestene fikser det. Og det gjør de nok.

Hvis du har fortapt deg i den japanske måten å lage mat på, med mye rå fisk og en rågod, kald saus til, er dette en super rett. Det ser i tillegg lekkert ut. Havabbor er kjent som «seabass», på engelsk, og det er en mye brukt matfisk sørpå. Hvis du fryser den først, kan den fint spises rå. En emulsjon som det så fint heter, er rett og slett en miks av væsker som ikke blander seg helt med hverandre. Elementene opptrer i stedet i ren dråpeform i de andre væskene. Her betyr sausen veldig mye, og den må smakes til så du finner akkurat den rette balansen.

Hvitvin
Soyasaus har mye umami i seg, og det er en del umami både i sausen og i fiskekjøttet. Hvis vi velger en tysk Riesling, gjerne fra Pfalz eller Franken, har den litt sukkerreserver i seg. Wongraven Morgenstern Riesling er et godt valg. En italiensk Soave fra Pieropan, som er rund og melonaktig i smaken, er en velegnet vinstil. Også en Chardonnay uten fatpreg vil passe fint her. Springfield Wild Yeast Chardonnay fra Sør-Afrika f.eks.

TITLE

bottom of page