Rakfisk med røkt aubergine

INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
6 porsjoner
Ingredienser:
2 auberginer
4 hvitløkfedd med skall
4 ss god olivenolje
Flaksalt
1 ss eplecidereddik
4 dl h-melk
1 bunt gressløk, hakket
1 filet rakefisk av god kvalitet
Topping:
1 rødløk
2–3 skiver rødbeter i strimler
Noen kapers
1 sitron
I glasset:
Lyst og friskt øl sammen med en forholdsvis mild akevitt vil passe fint. Det gjør også en fruktig og frisk riesling.
Legg auberginene i en tørr stekepanne. Skru på full guffe og la dem ligge og ”brenne” seg, til de er helt myke. Legg hvitløkfeddene i samme panne etter hvert. De skal også brennes og bli helt myke. Avkjøl noe. Del auberginene i to og skrap ut innmaten med en skje. Legg innmaten over i en kjøkkensil og la den renne noe av seg. Mos aubergine-innmaten med den skrelte hvitløken. Tilsett olivenolje og smak til med salt og eplecidereddik.
Varm opp melk til 50–60 °C. Kjør inn gressløken med en stavmikser. Sil over i en ny kjele.
Del rakefisk i passende biter (jo mer rakefisk-glade gjester, jo større porsjoner).
Topping:
Del rødløk i syltynne biter og bland med rødbeter, kapers og ev. gressløkstrå.
Press over sitronsaft.
Ved servering:
Anrett auberginer på et fat og legg på fisk og topping. Varm opp gressløksausen til
ca 70 °C og skum opp med en stavmikser. Anrett gressløkskummet på fatet ved servering, eller send sausen rundt etter at gjestene har forsynt seg.
Forberedes på forhånd:
Røkt aubergine. Del rakefisk i biter. Lag klar toppingen. Lag gressløkskum og ha det i en liten kjele, klart for å varmes opp.
