Røkt laks med bakt eggeplomme, grønne erter og pepperrot
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
5 dl raps eller solsikkeolje
1 sitron, skallet
4 egg
Flaksalt
2 skiver rugbrød
2 ts karvefrø
Rapsolje og flaksalt
2 dl grønne erter
1 ss smør
1 ts flaksalt
1 ts Lysholm Linie-akevitt
Ca. 300 g røkt laks, hel bit
1 bit pepperrot
1 sjalottløk i tynne skiver
Varm opp rapsolje med sitronskall til ca 70 grader. Ha eggeplommene i en liten form og hell den varme oljen forsiktig over. Bak 1 time på 64 grader. Ta eggeplommene forsiktig opp med en skje ved servering og dryss over flaksalt.
Kutt rugbrødskivene i syltynne skiver. Dryss over olje, flaksalt og karvefrø. Stek dem sprø i ovnen på 150 grader i 12–15 minutter.
Varm opp grønne erter med smør og salt. Smak til med ørlite akevitt rett før servering.
Del røkelaks i mindre porsjonsbiter. Anrett på tallerken. Legg på eggeplomme og deretter varme erter. Dryss over sjalottløk og revet pepperrot. Server rugbrød ved siden av.
Lysholm Linie, også kalt lakseakevitten av kjennere, er en mild, rund og fin akevitt som passer godt til fet fisk. Krydderaromaene i akevitten (vanilje, anis og sherrytoner) passer veldig fint til laksen. Det fete i røkelaksen, og ikke minst eggeplommen, trenger å bli renset opp i munnhulen, og det er akevittens jobb. Sødmefulle rugchips med karvefrø er med på å bygge opp under den behagelige krydderopplevelsen som Lysholm Linie gir.