Pepperkaker med portvinsbakt fiken og blåmuggost

INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
6 porsjoner
Portvinsbakt fiken:
5 ferske fiken
1 flaske portvin
2 nellik
1 bit appelsinskall
1 kanelstang
2 ss honning
Laken som er igjen fra fiken brukes til gløgg
Pepperkake med blåmuggost (kuler):
1 dl knuste pepperkaker (smuler)
100 g blåmuggost
Pepperkake med blåmuggost (sandwich):
6 pepperkaker
100 g blåmuggost
I glasset:
Portvin og fikengløgg
Sil laken fra fikenene over i en liten kjele. Kok opp og skum vekk det hvite med en skje. Hell i resten av flasken med portvin og varm opp ved servering.
Portvinsbakt fiken:
Sett ovnen på 200 °C. Lag noen dype snitt i bunnen på fikenene. Legg dem i en liten, ildfast form eller lignende. pass på at formen ikke er for stor. Hell over ca 3 dl av portvinen
(spar resten til gløggen), ha i krydderiene og honning. Legg over aluminiumsfolie. Bak fikenene 10 minutter i ovnen.
Pepperkake med blåmuggost (kuler):
Del osten i 6 små biter og rull sammen til små baller. Vend dem i pepperkakesmulene.
Pepperkake med blåmuggost (sandwich):
Del osten i biter og legg mellom to pepperkaker.
Begge variantene toppes med små biter av den portvinsbakte fikenen. Legg opp på et lite fat. Serveres med varm gløgg og kanskje noen ristede mandler med havsalt.
Forberedes på forhånd:
Portvinsbakt fiken og gløgg. Rull gjerne kulene, men ikke la dem ligge for lenge.