Pastapute med skvallerkålkrem

INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
Ingredienser:
Skvallerkålkrem til pastaputen:
4 dl fløte
Ca 2 l skvallerkål (2 liter når en presser dem lett sammen)
1 ss smør
100 g mascarpone
Salt
Oppskriften på pastaputer holder til minst 15 stk, de kan fryses:
2,5 dl fint mel
6 eggeplommer
1 egg
1 ss melk
1 ts salt
Ca 3 dl skvallerkålkrem (se over)
Tørket skvallerkål (kan sløyfes):
1 dl salt
1 dl vann
20 små blader av skvallerkål
Syltet geitrams:
32 små, spede geitramsstilker
2 ss smør
1 ts soyasaus
2 ss vann
4 ss eplecidereddik
1 ss honning
Til servering:
Olivenolje, gjerne kjørt i en mikser med gressløk og silt av.
Kok opp fløte i en vid kjele og kok inn til halvparten. Sett til side. Smelt smøret i en ny kjele. Fres skvallerkålen i smøret til den faller sammen. Legg skvallerkålen over på et brett med klede eller papir, slik at den får rent fra seg. Kjør fløte, mascarpone og skvallerkål sammen i en blender, til du får en silkemyk puré. Smak til med salt.
Pastapute:
Bland mel, eggeplommer, egg, melk og salt sammen til en fast og smidig pastadeig. La hvile minst 30 minutter i kjøleskapet. Finn frem en rund utstikker (et glass funker). Kjevle deigen ut så tynt som mulig, bruk gjerne ørlite mel til dette, og snu deigen ofte under utkjevlingen. Legg på en god skje med skvallerkålkrem på halvparten av deigen. Pensle med eggeplomme rundt fyllet. Legg den andre halvparten med pastadeig forsiktig over og press sammen rundt fyllet. Stikk ut til pene pastaputer. Press gjerne kantene sammen en gang til, slik at de ikke sprekker under koking/trekking.
Gjenta ev. prossessen til det er tomt for
deig eller skvallerkålkrem.
Tørket skvallerkål:
Varm opp vann og salt i en kjele og visp til saltet har løst seg opp. Avkjøl. Dypp bladene i saltlaken og legg dem over på bakepapir/ silikonmatte. Tørk over natten, eller i åpen ovn på 100 °C, til de er sprø.
Syltet geitrams:
Rens geitramsstilkene ved å fjerne de små bladene på stilken og kutt vekk litt av toppen. Skyll dem godt.
Ved servering:
Kok opp en stor kjele med vann og tilsett litt salt. Legg klar et lite brett eller tallerkener med noen drypp olje over. Legg pastaputene i vannet og la dem trekke i 5–6 minutter.
Varm opp en vid panne eller kjele med smør, soyasaus, vann, eddik og honning. Legg i geitramsstilkene og la dem putre
på høy varme.
Ta pastaputene ut av kjelen med en hull-sleiv og legg dem over på brettet med olje.
Anrett geitramsen på tallerkener.
Legg på pastaputer og tørket skvallerkål. Drypp over olje ved servering.
For en enkel versjon, kan skvallerkålkremen spes ut med melk, buljong eller løksuppe e.l., og serveres som en suppe. Geitrams-stilkene bør plukkes når de er små og rett før bladene springer ut. De kan erstattes med grønne asparges. I stedet for skvallerkål, kan brennesle eller spinat brukes.
Tips:
Plukk små knopper av rognebær eller blomkarse. Legg dem 2 timer i grovsalt. Legg dem deretter ned på eddik og bruk dem som kapers.
