top of page

Kald blåskjellsuppe med erter og tang

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

2

Tid: 45 minutter

500 g ferske blåskjell
300 g grønne erter
1 liten sjalottløk
½ fennikel
1 dl tørr hvitvin
Litt tørket søl, vannet ut og revet i biter
Litt havdruer, tangen kalles også grønn kaviar
1 dl rapsolje
1 lime
Ertespirer

Skyll blåskjellene i rennende, kaldt vann i ca. 15 minutter. Fjern de skjellene som ikke lukker seg når du presser dem sammen et par ganger. Rens bort det verste av byssustråder og rusk på skallet. Blancher ertene lett i saltvann og avkjøl dem. Varm en gryte med lokk så den er god og varm. Hakk sjalottløk og fennikel. Ha blåskjell, løk, fennikel og hvitvin i den varme kjelen og legg på lokket. La det dampe i noen minutter til blåskjellene åpner seg. Sil kraften gjennom en fin sil og avkjøl den. Plukk skjellmaten ut av skallene, og kjøl den ned sammen med blåskjellkraften. Bland de kalde blåskjellene, kraften, ertene, søl og rapsolje og smak til med salt og limesaft. Fordel suppen i kalde skåler og pynt med ertespirer og tang.

Dette er en lekker liten suppe med hvitvinsdampede blåskjell, erter og to typer tang. Det er mye snakk om at vi bør spise mer tang, og søl får du kjøpt tørket. Den skal bare vannes ut litt og rives i biter og gir en fin, dyp purpurrød farge. Havdruer er en type grønn tang som også kalles grønn kaviar, fordi den har bittesmå grønne kuler langs stilken. Tang er både sunt og smaksrikt og inneholder umami, som er en smak som trigger smaksreseptorene.

Hvitvin
Kalde retter smaker mindre enn varme, og det betyr også at de kalde ertene vil smake mindre søtt enn om de hadde vært varme. Hvitvinen som er brukt under matlagingen, kan med fordel følges opp i glasset. Vinen tilfører også retten greit med syre og trekker ned sødmevirkningen i sin helhet. Da trenger vi ikke noe veldig dyrt eller spesielt. Her vil en Albariño fra Galicia i Spania passe utmerket, f.eks. Gauda Abadía de San Campio Albariño. Det samme vil mer nøytrale, portugisiske hvitviner fra naboområdene gjøre. Soalheiro Vinho Verde Alvarinho er en av dem.

TITLE

bottom of page