Kaak med Muhammara - Libanesisk flatbrød med grillet rød paprikadipp
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
8stk
2 timer
Muhammara:
1 kg rød paprika
1 dl olivenolje
2 dl rødløk, hakket
4 fedd hvitløk, hakket
2 ss tomatpuré
2 ts spisskummen, malt
2 ts Aleppo chili flakes
1 1/2 dl panko brødsmuler
1 1/2 ss granateplesirup
2 ts sitronsaft
1 ts salt
1/2 ts sort pepper
2 1/2 dl valnøtter, ristet
Olivenolje
2 ss valnøtter, ristet og hakket
1 ss persille, hakket
Kaak:
1 kg hvetemel
1/2 ts salt
2 ss tørrgjær
100 g sukker
5 dl lunkent vann
2 1/2 dl hvite sesamfrø
2 1/2 dl vann
2 ss hvetemel
2 ss olivenolje
En klype salt
Forvarm ovnen til 230 °C. Smør paprikaene med olje, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i 40 minutter til de er myke og litt svartbrent. Snu dem én gang under steking. Ta dem ut av ovnen, legg dem i en bolle og dekk med et håndkle. Avkjøl dem i 15 minutter. Fjern deretter skinn, frø og stilker. Ha 2 ss olje i en panne på middels varme og fres løken til den er brun, ca. 5-6 minutter. Tilsett hvitløk, tomatpuré, spisskummen og chiliflak. Fres 1 minutt til. Ha det over i en blender sammen med stekt paprika, 1 ss olje, brødsmuler, granateplesirup, sitronsaft, salt og pepper. Kjør det sammen i 30 sekunder og tilsett deretter 2 1/2 dl ristede valnøtter. Kjør det videre i 30 sekunder til en tykk, jevn masse. Server dippen i en skål. Drypp over olivenolje og dryss over 2 ss hakkede valnøtter og persille.
Bland mel, salt, gjær og sukker i en stor bolle. Tilsett lunkent vann og bland ingrediensene godt med hendene. Elt den grundig i 10 minutters tid. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle og sett den til side i 1 time til den har hevet seg til dobbel størrelse. Forvarm ovnen til 230 °C. Plasser risten rett under midten av ovnen. Du kan også bruke en pizzaovn eller pizzastein. Visp sammen 2 1/2 dl vann og 2 ss mel i en kjele, og kok opp til blandingen er som tykk krem. Ta kjelen av varmen og sett den til side. Dette er «glasuren». Dryss litt mel på benken og del den hevede deigen i 8 like store emner. Legg ett av emnene på den melete overflaten og strekk det med en kjevle. Kjevle det til en rund sirkel ca. 1 1/2 cm tykk og med en diameter på omtrent 20 cm. Bruk en 10 cm rund kakeform til å lage et hull nær kanten. Gjør det samme med resten av deigemnene, og legg dem på et bakepapir. Pensle forsiktig overflaten av brødene med glasuren. Dryss raust med sesamfrø over, og klem forsiktig med hendene slik at sesamfrøene fester seg til brødet. Hev dem i 30 minutter til. Flytt brødene med bakepapir under over på et stekebrett, eller bruk en pizzaspade hvis du bruker pizzaovn eller pizzastein. Stek kakene til de er luftige og gylne, ca. 7-10 minutter.