Foie gras-paté med karamelliserte gulrøtter
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
4
500 g foie gras
3 ss sauternes
3 ss armagnac
1 ts salt
1 ss grønn pepper
4 vårgulrøtter
1 ss smør
1 ss brunt sukker
4 skiver grovt brød i tynne skiver
1 dl sultanrosiner
1 dl vin
2 ss sukker
1 ss eddik
1 rødløk i tynne skiver
2 ss vinaigrette
2 never salat til pynt
Rens foie gras fri for sener og blodårer. Marinér den i sauternes, armagnac, salt og pepper i romtemperatur i 2 timer, eller over natten i kjøleskap. Press foie grasen ned i en form, gjerne av porselen, og stek i vannbad på ca 60 °C. Dette tar fra 15-40 min, avhengig av romtemperaturen ved marineringen. Når det er et ca 2 mm tykt fettlag oppå terrinen tas den ut og nedkjøles i kjøleskap til neste dag. Den skal helst stå og sette seg i 24 timer før servering.
Kok gulrøttene i saltet vann i 4 min. Sil fra vannet og glasér gulrøttene i smør og sukker.
Rist skivene i ovn til de er sprø, bryt i biter.
Kok sammen rosiner med vin. Smak til med sukker og eddik.
Vend sammen løk, vinaigrette og salat og servér til.
Lag pateer i små skåler og gi bort i gave, gjerne sammen med hjemmelaget kompott.