top of page

Blinis med løyrom og røkelaks

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Tid: 20 minutter

3 dl melk
20 g fersk gjær
2 egg
1 ½ dl bokhvete
1 ½ dl hvetemel
½ lime, skallet
1 klype salt
50 g smeltet smør

Varm melken til litt under 40 °C og rør inn gjæren. Skill eggeplommene fra hviten. Bland melkeblandingen med bokhvete, hvetemel, limeskall og salt og rør det til en jevn røre. Pisk eggeplommene og vend dem i røren. Dekk til bollen og la røren svelle i ca. 30 minutter. Stivpisk eggehvitene og vend dem i røren sammen med det smeltede smøret. Stek små pletter på ca. 5 cm i diameter i smør i en stekepanne. Blinisene serveres med crème fraîche, løyrom og laks.

Ofte trenger man noe enkelt og håndholdt i starten av måltidet, gjerne sammen med en musserende vin eller en ekte champagne. Hvis du ikke gidder å lage blinisene selv, fås de kjøpt i mange dagligvarebutikker. Løyrom eller lakserogn, og crème fraîche eller lettrømme gir en fantastisk balanse i retten. Invester tid i å finne en god, lettrøkt laks.
Altfor mye røkelaks er brent i smaken og altfor salt.

Musserende, champagne
Vanligvis vil en slik liten fingerrett bli servert på begynnelsen av et måltid. Da er en tørr, musserende vin av brut-kategorien et greit valg. Det kan være vin fra Delorme i Bourgogne i Frankrike, fra Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva i Italia og fra Krone i Sør-Afrika. Eller det kan være en ekte champagne. Roederer slår aldri feil. På Vinmonopolets nettsider kan du se hvor mye restsukker din favorittmusserende inneholder. Hvis du er nede på 4-5 gram per liter, er det så lite at sukkerinnholdet ikke betyr noe særlig.

TITLE

bottom of page