top of page
istock-482684874.jpg

Fluenes herre

Det er lett å gjøre narr av voksne menn og noen kvinner – som kaster, kaster og kaster igjen – uten nødvendigvis å få noe på kroken. Men da har du ikke skjønt fluefiske.

Magnus Sjøberg kokk/stylist             Ann Kristin Engebakken fotograf

Pia Strømstad tekst

Ørreten kan være en sær liten faen. Hvis du ikke har valgt den riktige fluen, eller kastet ditt ikke er helt vellykket så fluen ikke ligger og flyter i vannkanten akkurat slik et levende insekt ville ha gjort, finner ørreten noe annet å bite på. Vårflue og flygemaur kan gjerne stripe litt i overflaten. Døgnfluen skal ligge helt i ro.

 

Om du ikke er insektekspert, finnes det apper for slikt. Prøv for eksempel fra Hooked (ikke søk på Hooked, da får du noe helt annet på kroken) eller Fluefiske. Begge koster 44,- kroner. 

Når du mener at du etter alle kriterier har valgt riktig flue, skal du kaste – ikke bare hive og la fluen treffe vannskorpen som noe som detter fra himmelen. Du skal presentere fluen, du skal friste fisken, gjøre deg lekker så å si. Da gjelder det å etterligne insektenes bevegelsesmønster. Fisken er ikke så dum at den biter bare den ser noe som driver i vannskorpa. Det må drive naturlig. Da er det ikke sikkert du skal bruke den samme teknikken som da du sist fikk fisk i et fjellvann for to dager siden. For denne gangen fisker du i en elv, og der er bevegelsene i vannet noe helt annet. 

482684874 illustrasjon squared.jpg

Hvis du nå er begynt å se kompleksiteten i fluefisket, skjønner du kanskje også fascinasjonen, at dette kan bli en lidenskap. Det er som å gå på sporjakt, spille sjakk, eller å løse en intrikat ligning med to ukjente. Å fiske krever at du har hodet med deg, det krever kløkt og tålmodighet. Og da skal vi ikke engang gå inn på forskjellen mellom laksefiske i en bred elv og det å fiske ørret i et stille fjellvann. Fiskerne kommer uansett aldri til å bli enige om hva som er best.


Er du en ihuga laksefisker synes du kanskje at det er en tullesport å fiske etter en småvokst ørret i et lite fjellvann, når du kan bryne deg på en lakserugg som gir seriøs motstand i stedet.


Ørretfiskeren vil på sin side si at laksefiskeren er en troféjeger, og at lykken ikke kan måles i kilo og centimeter, men i opplevelsen. At fisket ikke bare handler om å få fisk, men om å være ute i naturen, stillheten i skogen eller i fjellet, en blikkstille vannflate som bare brytes av en fisk som vaker. En form for meditasjon om du vil. 


Når vi velger oss ørretfiske, så handler det ikke om å ta parti og velge side, men om at Inkognitos sjefskokk, svenske Magnus Sjöberg, trives best når han får gå i skogen og finne et stille vann eller en brusende elv midt i naturen og kaste og få en ørret på kroken. 


Og dersom du er så heldig å få ørret og ikke praktiserer «catch and release», kan du la deg inspirere av oppskriftene hans. For hvis du går en fluefisker på klingen – eller på snella om du vil – så er det ikke helt ett fett om han får fisk eller ei. Det er lite som slår det å tenne bål i vannkanten, ha godt smør i pannen og steke fisken helt blodfersk og spise den med fingrene mens sola er i ferd med å gå ned for kvelden, og dele historien om den fisken som glapp. Og det var ikke noen småfisk. 

Kilder: 
Stramtsnore.blogspot.no, Wikipedia.no, Fiskeavisen.no 
http://stramtsnore.blogspot.no/2015/12/fiske-tips-fluefiske.html
https://no.wikipedia.org/wiki/Fluefiske
http://www.fiskeavisen.no/fluefiske-nybegynnere-del-1/

sashimi%203%20MOD_edited.jpg

Lettgrillet ørret shashimi

Ingredienser:

Ca. 400 g ørretfilet
4 dl kokt ris
Kinesisk fem krydder

Ponzusaus:


½ dl sitronsaft, ferskpresset
½ dl japansk soyasaus
½ dl vann
½ ts dashipulver (pulver 
til misosuppe)

Forslag til topping:
 

Avokado
Agurk
Eple
Reddiker
Edamame-bønner
Friske spirer og urter
2 ss sesamfrø, ristede

Ponzusaus:

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok forsiktig sammen i et par minutter. Avkjøl.

 

Skjær ørreten i tynne skiver. Legg ris på tallerkener og fisk oppå. Krydre med kinesiske fem krydder og brenn lett med en brenner. Pensle med ponzusaus.

 

Fordel ønsket topping over fisken, og servér straks.

tartar.jpg

Ørret tartar
med lettsyltede grønnsaker

Ingredienser:

400 g fersk ørretfilet
1 banan-sjalottløk, hakket
1 sitron, saften
½ ss dijonsennep
½ ss grov sennep
Salt og pepper

4 ss urteolje
Rørosrømme tilsmakt 
med pepper

Tips:

Bruk gjerne både fersk og røkt fisk i tartaren.

Syltede grønnsaker:


½ dl eddik 12%
1 dl sukker
1 ½ dl vann
2 dl små grønnsaker i pene biter, strimler og skiver f.eks. rødløk, asparges, gulrøtter, fennikel, erter

Ha eddik, sukker og vann i en kjele og kok til sukkeret er løst opp. Legg i grønnsaker og la trekke i et par minutter. Avkjøl.


Skjær fisk i pene små terninger, og bland med resten av ingrediensene. 


Anrett tartar på fire tallerkener med syltede grønnsaker. Anrett urteolje og rømme ved siden og pynt med friske urter og spirer.

orret%20med%20sprosktekt%20skinn%20resiz

Ørretfilet

med rødbete ”ravioli” og potetchips

Ingredienser:

1 rød-, gul- eller polkabete
4 ss fersk kremet norsk chèvre
2 ss gressløk, hakket

2 poteter
4 dl smaksnøytral olje
Maldonsalt

2 ss smør
2 dl hvitvin
4 fjellørretfileter

 

Tips:

 

Servér med gode poteter og en liten hasselnøttmajones som chipsen settes i ved servering.

Kok rødbeten i rikelig med vann til den er mør. Det tar ca. 1 time. Skrell beten og skjær 12 tynne skiver på mandolin. Ha litt chèvre og gressløk på skivene og brett sammen.

 

Vask potetene godt, og skiv dem tynt på en mandolin. Varm opp oljen og friter potetskivene til de er sprø. Krydre med salt og avkjøl på rist.


Varm opp en ildfast form i ovnen, og ha i smør, vin og fisk. Dekk med folie og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 8 minutter. Ta formen ut fra ovnen og trekk skinnet fra fisken. 

 

Anrett fisken på tallerkener med rødbeteravioli og chips.

fiskesuppe%202_edited.jpg

Kald agurksuppe 
med ramsløk, rømme og røkt ørret

Ingredienser:

1 agurk
4 ramsløkblad eller 1 vårløk
Ev. noen basilikum- eller peppermynteblader
1 ss olivenolje
1 dl lettrømme
1 skive landbrød, daggammelt
Ev. 1 dl eplejuice eller tørr hvitvin
Salt og pepper

Til servering:


4 ss rømme
Noen skiver kald- eller varmrøkt ørret
Agurkkuler eller terninger
Krutonger
Ramsløkblomster og 
friske urter

Tips:

 

Hvis du ikke har mulighet for å røke din egen fisk så kan du gjerne servere gravet ørret i denne oppskriften.

Kutt opp agurk og ramsløk i mindre biter og ha dem i en blender sammen med urter, olje, rømme og landbrød. Miks godt sammen. Ha ev. litt eplejuice eller vin i suppen hvis du synes den er for tykk.


Sett suppen kaldt, og smak til med salt og pepper rett før servering. 


Bre litt rømme på kanten av fire dype tallerkener. Anrett resten av ingrediensene på rømmen, og hell opp suppe. Tilbehørene kan også serveres i suppen.

flue 1 redigert 2.jpg
bottom of page