top of page
flaske-ill.jpg

FLOTTE VINER

TIL
TARTAR 

OG 

CARPACCIO

Carpaccio. Tartar. Råmarinering. Ceviche.
Mattrenden som går ut på å gjøre det enkelt og nakent, er selvsagt ikke ny. Det er faktisk den eldste måten. Før ilden ble oppfunnet spiste jo homo sapiens rått kjøtt og rå fisk. Så ble det flammer på bålet, og maten ble tilberedt over varme slik at vi lettere kunne nyttiggjøre oss og fordøye næringsstoffene i maten. Varme, spesielt ved karamellisering, øker også smaken. Det er den såkalte Maillard-effekten. Samtidig gikk man glipp av noe. Litt av den opprinnelige smaken. 

La oss flytte oss til 1950-tallets Venezia. Der kommer grevinne Amalia Nani Mocenigo inn på Harry’s bar en dag og sier til eieren Giuseppe Cipriani at legen hennes har rådet henne til ikke å spise så mye kokt og bearbeidet mat. Om han har noe som kan passe til det? Vips tryller han frem en variant av Carne Cruda all’Albese, (altså rått kjøtt som i Alba). Han skjærer tynne skiver av rått kjøtt og kaller det Carpaccio. Og hvorfor? Jo, fordi fargene i retten – med mye rødlige toner – minner ham om hans favorittmaler Vittorio Carpaccio fra 1400-tallet!

 

Det eksisterte altså allerede en tradisjon med å servere rått kjøtt – Carne Cruda – i Piemonte og områdene rundt byen Alba. Den dag i dag kalles det Carne Cruda. Vi kaller det tartar. Finhakket kalvekjøtt bare med litt salt, olivenolje og ørlite urter til. Fantastisk godt er det. I Venezia begynte man å utvikle carpaccioen videre, og det ble etter hvert betegnelsen på både kjøtt og fisk som var skåret i løvtynne skiver. I Kina og Japan og mange andre land i Østen hadde man allerede spist rå fisk lenge, sikkert i flere tusen år. Skikken med nigiri sushi, det vi oppfatter som vanlige sushibiter med en klump ris under fisken, var opprinnelig laget med en marinade i risen som gjorde at den ble som en «offer-anode» som tiltrakk seg bakterier. (Akkurat som en båtmotor i saltvann har en offer-anode slik at de elektriske strømmene i sjøen kan tære på den og ikke på motoren.) Dette var i en tid før kjøleskapet. Sushi på tradisjonelt vis er altså å kaste risen og spise toppingen!

 

I Stillehavsområdene og i Sør-Amerika brukte man en annen metode enn å ofre deler av retten. Man kaldkokte råvaren med syre fra sitrusfrukter, som lime og andre spesielt syrlige frukter. Det løste opp teksturen i kjøttet eller fisken og gjorde det lettere fordøyelig, samtidig med at det holdt bakteriene på avstand. De trives nemlig ikke i et så syrlig miljø. 

 

 

Men her skal vi se på to varianter.
Veldig lette og raske å lage. Carne Cruda og Carpaccio på laks.

tartar-c_edited_edited.jpg
tartar-c_edited_edited.jpg

CARNE CRUDA
Til 4 personer

 

500 g kalvekjøtt

1 sitron

Maldonsalt

Trøffelsalt

Grovmalt pepper

Italiensk olivenolje

Friske, grønne urter

Slik gjør du:

Kalvekjøttet hakkes (ikke kvernes) i små biter på ca. en halv centimeter. I Piemonte skrapes gjerne kjøttet med skarpe kniver. Rør sammen saften fra 1 sitronbåt (1/6 sitron) med 4 spiseskjeer olivenolje, og bland det i kjøttet. Smak til med finkvernet Maldonsalt og pepper fra kvern. Smak til med litt trøffelsalt, ca. 1 strøken teskje, men ikke så mye at det faktisk smakes. Trøffelen skal bare «ligge litt bakom» kjøttets egensmak. Form kjøttblandingen i en sylinder på tallerkenen, pynt med litt kryddergrønt og ha olivenolje på. 

CARPACCIO PÅ LAKS
Til 4 personer

 

500 g back loin laks (Frøya)

1/2 sitron eller lime

Italiensk olivenolje av beste kvalitet

Salt og pepper

1 stor neve raspet parmesanost

En pakke feldsalat

Slik gjør du:

Laksen skjæres i tynne skiver mot fettmarmoreringen og legges ut på en stor tallerken. Salte og pepre laksen. Det går mer salt enn du tror. Bruk saltkvern. Skvis over litt sitronsaft, ha over litt olivenolje, legg feldsalat i den ene enden av tallerkenen, dryss raspet parmesanost over fisken og salaten. 

VINFILOSOFIEN
 

I og med at vin elsker proteiner i mest mulig ren form, er disse rettene et lykketreff for vin. De inneholder bare vingunstige ingredienser. I tillegg bruker man syre i form av sitronsaft, som senker ph-verdien (øker syrligheten), og det gjør matchen med vin – som jo har syre i seg – enda enklere. Både hvite viner, roséviner og rødviner kan brukes. De mest velegnede er ueikede varianter, slike som ikke har ligget på fat. Italia har nok å by på her. I Piemonte kan man bruke hvit Arneis eller roséviner basert på Nebbiolo-druer. Og rød Dolcetto eller Barbera. Fra Veneto kan man bruke Soave – de mer mineralske variantene. Pinot Noir er også velegnet.

Til Carne Cruda kan man bruke både hvite og røde. Til laksecarpaccio bruker vi hvitvin.

HVITE VINER

12204001 Planeta Etna Bianco 2022, Sicilia, Italia. Kr 299,90. Karakter: 6, Poeng: 90

Herlig, mineralpreget og salt vin med kjølig steinfrukt oppå det hele, deilig vin. Konsentrert og god. Chablis-stil, med noe mer fedme. Passer også til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget. 
Gaia Wine & Spirits AS

16663601 Volpi Derthona Timorasso 2022, Piemonte, Italia. Kr 190,- Karakter: 6. Poeng: 86

Svakt krydret på duft, forsiktig og aromatisk i smaken med behagelig steinfrukt, plomme og gode saker. Nøtter. Litt gule epler også. Litt over middels fylde. Fin vin til under 200 kroner. Passer også til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.

LaMarc Wines AS

3313801 Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2023, Veneto, Italia. Kr 164,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Elegant, svakt fersken- og plommeaktig, honning og tropisk frukt. Gule epler og honningmelon i smaken som er avrundet. Melne epler i finish. Passer også til: Fisk, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, vegetar.
Gaia Wine & Spirits AS

5096201 M. Chapoutier Deschants 2022, Rhône nord, Frankrike. Kr 319,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Denne velger du hvis du vil ha det litt mer spesielt. Og fra Frankrike. Gyldengul, med veldig trøkk i smaken, stein i underkant, behagelig, rund, godt bitt med litt plomme og steinfrukt, fersken og modne epler. Nærmest litt saltaktig mineralitet i finish. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.  
Signature Wines AS

4722901 La Segreta Bianco 2023, Sicilia, Italia. Kr 189,90, Karakter: 5, Poeng: 85 

Mineralsk og bra Sicilianer med litt salt og konsentrasjon, omsluttet av plommer og gule epler og middels fylde. Mest Grecanico og Chardonnay i denne. Passer også til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Gaia Wine & Spirits AS

4722901-1.jpg
12204001-1-2.jpg
16663601-1.jpg
3313801-1.jpg
5096201-1.jpg

RØDE VINER

12464501 Luigi Voghera Barbera d'Alba 2022, Piemonte, Italia. Kr 202,30. Karakter: 6, Poeng: 86 

Deilig, transparent, feminin, rødbærsfruktig og bringebærsfruktig vin som har nok friskhet og som kan minne om Pinot Noir og Nebbiolo.Passe med syre. Frisk og bra. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. Bestillingsutvalget.  House of Wine AS

69901 Brolio Chianti Classico 2022, Toscana, Italia. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Deilig og litt fleskete rødbærsfrukt med søte bær og akkurat kledelig kjernebitterhet i finish. Men fruktsødmen vinner. Middels fyldig. Passer også til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam, lam og sau. Basisutvalget.
Gaia Wine & Spirits AS

759901 Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2021, Piemonte, Italia. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Energisk, mørk plommefrukt på denne med god lengde, alt i balanse, faktisk en ypperlig vin som til og med er i Basisutvalget. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Basisutvalget. Excellars AS

1373701 Vajra Barbera d'Alba 2023, Piemonte, Italia. Kr 229,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Fin, kjølig, energisk frukt med bra syre og en liten, pen fedme i midtpartiet. Syrlig kirsebær gjennom hele smaken. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, and. Basisutvalget. Moestue Grape Selections AS

5970701 Aurelio Settimo Dolcetto d'Alba 2019, Piemonte, Italia. Kr 234,90. Karakter: 5, Poeng: 85

Klassisk, god, saftig og svakt utviklet Dolcetto med syrlig rødbærsfrukt, litt bringebær, mest røde kirsebær. En slags porsjonert fasthet med en klar smakstone. Velegnet til mye standard italiensk spise. Silkete finish. Lav alkohol. Bare 12,5 volumprosent. Passer også til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam, lam og sau. Bestillingsutvalget.

House of Wine AS

12464501-1.jpg
759901-1.jpg
1373701-1.jpg
69901-1.jpg
5970701-1.jpg
bottom of page