top of page
intro-fingermat-jul-1.png

Fingermat 

til Bobler 

Kokk: Jørgen Kolderup   Foto: Inkognito as

Vennefesten er en tid for god mat, hygge og ingenting setter stemningen som et glass sprudlende bobler. 

intro-fingermat-jul-1.png

For å gjøre kvelden ekstra spesiell, er det viktig å velge fingermat som harmonerer med boblenes delikate smaker. Fingermat er perfekt til vennefesten – lett å spise, enkelt å dele, og passer perfekt sammen med et glass bobler.

Når man matcher mat med bobler, handler det om å finne balanse mellom teksturer og smaker. Boblene er livlige og friske, så maten bør enten utfylle eller fremheve disse egenskapene.

 

Våre enkle kriterier for mat til bobler inkluderer:

  • Mye umami: Smakfulle biter som fremhever boblenes friskhet.

  • Sprø teksturer: Kontraster som knaser og gir en fin balanse til boblenes mousse.

  • Sesongens beste råvarer: Bruk det som er på sitt beste akkurat nå for å gi en smakfull og festlig opplevelse.

Edamer med akevittgele

edamer-med-akevittgele.png

Sprøstekt lammefilet med bakt kålrot

lettsaltet-lammefilet.png

Ingredienser:
Lam:

• 400 g ytrefilet av lam

• 2 ss olivenolje

• 1 ts frisk rosmarin (finhakket)

• Salt og pepper (etter smak)

Bakt kålrot:

• 1 liten kålrot (skrelt og stikket ut i rundinger)

• 2 ss olivenolje

• 1 ts timian (tørket eller fersk)

• Salt og pepper (etter smak)

Sterk sennep, chornicons og kapers til servering

Fremgangsmåte

1. Bakt kålrot:

Forvarm ovnen til 200°C. Legg kålroten på en bakeplate og drypp over olivenolje, timian, salt og pepper. Stek i ovnen i 25-30 minutter, eller til kålroten er myk og lett karamellisert.

 

2. Stek lammet:

Lag noen tynne snitt i fettet på lammet. Krydre lammestykkene med rosmarin, salt og pepper. Stek med fettsiden i en panne på middels varme, til skinnet er sprøtt. Stek videre i ovn på 180 grader, 4-5 minutter. Avkjøl.

Del ytrefilet i tykke skiver og anrett på kålrot. Topp med sterk sennep, chornicons og kapers rett før servering.

Gravet rype med tyttebær-rømme

gravet-rype.png

10-12 biter
 

Gravet rype:

• 1 rypebryst

• 1 ss flaksalt

• 1 ss brunt sukker

• 1 ts finrevet appelsinskall

 

6 cm purreløk, finsnittet
 

1 dl seterrrømme
2 ss tyttebærsyltetøy
3-4 grove knekkebrød eller flatbrød
Bær fra fjellet, granskudd

Fremgangsmåte

Dryss flaksalt, sukker og revet appelsinskall på rypebrystet. La ligge over natten i kjøleskap. Del i tynne skiver før servering.

 

Kok purreløk myk i noen spiseskjeer med vann og et godt saltdryss.

 

Bland rømme og tyttebærsyltetøy.

 

Anrett purreløk på knekkebrødbiter. Topp med gravet rype, tyttebær-rømme, bær og evn granskudd.

8 biter

 

Til gelé:

  • 3 dl tørr eplemost

  • 2 ss sukker

  • 2 ss akevitt

  • 1 ts sitronsaft

  • 3 plater gelatin

  • 2 ts akevittkrydder (karvefrø, sennepsfrø og revet sitrusskall)

Til toast:

  • 4 skiver lyst brød (f.eks. brioche eller landbrød)

  • 200 g edamerost (i blokk)

  • Smør til brødet

Fremgangsmåte

1. Lag akevittgelé:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter for å mykne. Varm eplemost og sukker i en liten kjele på middels varme til sukkeret er oppløst. Unngå å koke blandingen. Ta kjelen av varmen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme væsken til de er helt oppløst. Tilsett akevitt, sitronsaft og akevittkrydder. Rør godt. Hell blandingen i en liten form eller bakeplate slik at den blir ca. 1 cm tykk. Sett i kjøleskap i minst 2 timer til geléen er stiv.

 

2. Forbered osten:

Skjær, eller stikk ut edamerosten i skiver som passer til størrelsen på brødet.

 

3. Forbered toasten:

Smør brødskivene lett på begge sider. Bruk utstikker til å lage små toastbiter av brødet. Rist toastbitene i en tørr panne på middels varme til de er gyldne og sprø.

 

4. Monter:

Ta geléen ut av formen og del i biter. Start med en toastbit, legg på en ostebit, og topp med en bit akevittgelé.

Lammerull med japanske aner

lammerull-med-japanske-aner.png

12 biter

3 lomper
2 ss soyasaus
2 ss nøytral olje
¼ rødkål, finsnittet
2 ss lime eller yuzusaft
1 ss soyasaus
2 ss mirin (
½ agurk
2 ss limesaft
2 ss sesamfrø
½ plate nori
Ca 200 g hel lammerull (ikke skiver)

Fremgangsmåte

Stikk lompene ut med passende for. Pensle med soyasaus og olje. Stek sprø i ovnen på 145 grader. Avkjøl på kjøkkenpapir.
 

Bland rødkål med lime, soya og mirin. La stå i minst 10 minutter.
 

Skrell agurk og kutt i små firkanter eller bruk et noisettejern til å lage små kuler. Vend dem med limesaft, sesamfrø og finsnittet nori.
 

Del lammerull i tykke biter.
 

Anrett rødkål på lompene. Topp med lammerull og agurkblandingen.

Rakfiskmousse

rakfisk-mousse.png

4-6 biter
 

200 g rakfisk, uten skinn og bein

150 g seterrømme

1 ss majones

 

4-6 biter godt knekkebrød, flatbrød e.l

2 ss creme fraiche

2 ss ørretrogn

1 sjalottløk, delt i tynne skiver

Fremgangsmåte

Kjør rakfisk, rømme og majones i en kjøkkenmikser. Ha i en sprøytepose.

 

Anrett rakfisk på knekkebrødet i pene topper. Hell over creme fraiche og topp med ørretrogn og sjalottløk.

bottom of page