top of page

Festivalturist i Telemark

Festivalnasjonen Norge byr på rundt 1000 festivaler i året, og på en av dem kan man kombinere bading og blues med verdensarv og industrieventyr.

  TEKST OG FOTO:  Tove Andersson  

P1017153.png

Den første uken i august hvert år i over 30 år har rundt 50 000 nordmenn fylt tanken og reist fylkesvei E134 med bil, MC, bobil, busset, tatt toget - eller sluset seg opp Telemarkskanalen til Notodden Blues Festival der båtene vugger i bluestakt.

Det er stor stemning på gater og torg, musikken fyller ørene fra cafeer, bakgårder og hangaren der rundt 100 musikere skal opptre før gratiskonsert siste dag, i år med Stein Torleif Bjella.

Her møtes musikkelskere for å fylle tanken for resten av året – den mentale tanken, først og fremst.

Det fins et hus hvor døra er diger og blå

Huset heter blues og det er dit du må gå

Når du er høy av glede eller dyp av tvil

Det æ'kke lenger dit enn det er fra sorg til smil

(Lars Saabye Christensens dikt forært Notodden Bibliotek)

Kortreist mat

Det er idyllisk ved elvene Heddøla eller Tinnåa, og her har folk med telt og bobiler parkert for en musikalsk langhelg. Det dufter pizza utenfor bobilen til Mette Larsen, og det er ikke Grandiosa fra butikken campingvennene samler seg rundt.

Z8D_9718jw.png

- Vennskapet begynte for 15 år siden med at de en dag ikke hadde noen primus som funket. De måtte jo ha egg og bacon! Da var det bra at min primus virket, sier Mette, som nå legger jobben i Skatteetaten bak seg og satser som utvikler av napolitansk pizza i Porsgrunn.

Først campet de uten strøm og de fasilitetene de har i dag. Snart forsto Mette at hennes evner som pizzabaker ble satt stor pris på av naboene med medbrakte musikkinstrumenter. I år reiste hun til Italia for å lære seg å bake pizza på ekte italiensk maner.

- Jeg har nok servert omtrent 35 pizzaer på en festivalhelg. Noe færre de siste årene fordi jeg har laget dem fra bunnen av på stedet, men da har jeg kunnet lage dem litt større, sier hun.

Tidligere lagde hun dem ferdig hjemme, tokk dem med halvstekt, men fikk ikke plass til alle i bobilens fryser og kjøleskap. Nå får både gamle og nye bekjentskap nyte av pizzareisen til Italia.

Z8D_9880jw-.png

- Det er godt mulig det blir italiensk i stedet for amerikansk pizza på Notodden i år. Jeg har to mobile pizzaovner som jeg har hatt noen år, den ene ovnen er steinovn og egner seg godt til italiensk, sier hun.

Det er snakk om en ganske tung ovn, ikke en man forventer skal kommer ut av en bobil, men Mette vet at bobilvennene vil hjelpe med tunge løft. Duftende nybakt pizza blir alltid satt stor pris på under festivalhelgen og når pizzaen er servert kommer instrumentene fram. Mettes favorittcamp, Riverside Bluescamp, ligger på en halvøy i gåavstand til sentrum og flere av campingvennene er musikere med dagjobb fra Nordkapp via Vestland til Østfold, flere med en fortid fra felles lærerutdannelse. De er lett gjenkjennelige på blueshattene og T-skjortene med påskriften RBB (Riverside Blues Band).

Kortreist kultur

Det er kortreiste avstander fra musikk til kunst og historie som Telemark kunstmuseum med Lysbuen industrimuseum. Med to eller fire hjul kan man ta en utflukt under festivalhelgen til Norsk Industriarbeidermuseum med tungtvannskjelleren på Vemork på Rjukan.  

- Før var det industri folk forbandt med Notodden, bekrefter festivalleder Jostein Forsberg, som nå også gleder seg over at Notodden-Rjukan Industriarv, som står på UNESCOs verdensarvliste, har gitt Telemark et nytt bein å stå på som reiselivsdestinasjon

P1017132.png
P1017145.png

 (foto: Jostein Forsberg og Steven Van Zandt)

P1017131.png
P1014339.png

Det strømmer musikk ut fra bakgater og plasser, både akustisk blues, americana og rock, store artister fyller teltet og på Torvet viser ungdommen fra bluesseminaret, Little Stevens Blues School, sine kunster. Skolen har hatt 2000 studenter siden starten og Lillyhammer-skuespilleren og gitaristen til Bruce Springsteen, Steven Van Zandt, forelsket seg i seminaret, som han nå er en del av.  «Keeping the Blues Alive Award» i Memphis i år gikk til dette initiativet i Telemark. Noen ganger treffer man skuespilleren på Torvet, og er han ikke der så kan man se etter «Blues Walk of Fame, der det garantert kommer noen verdensstjerner også i år for å se navnet sitt på en marmorstein bli senket ned i asfalten. Andre nyter gratis underholdning på gatehjørner, campingplasser eller på bluescruise. Vann er et stikkord for Notodden.

Vannkraften gjorde de to byene til sentrum for norsk industri i verdensklasse på begynnelsen av 1900-tallet. I 1903 fant Kristian Birkeland og Sam Eyde ut hvordan vannkraft og ny teknologi kunne gjøre avlingene større og det ble produsert kunstgjødsel av nitrogenet i luften som i sin tur ble levert til verdensmarkedet. Men da Norsk Hydro flyttet og arbeidsplasser nedlagt, ble bluesen født. Det tomme jernverket ble scene for artister og de unge i bygda så en fremtid. I dag foregår noen av konsertene utendørs i Myrens Dam, et gammelt sjarmerende damanlegg med høye fjellvegger.

P1017862-(1).png

Myrens Dam

Notodden har funnet sin vennskapsby, Clarksdale i USA, et vennskap som har ført til at mange internasjonale stjerner har oppdaget festivalen og Telemark. Noen skryter av nakenbading, som artisten Beth Hart, andre av fiske. Notodden har det aller første Blues Trail-skiltet utenfor USA, et skilt på Torvet som markerer at byen er hedret som et av bluesens «verdensarvsteder».

Noen finner frem til bakgården med intimscene og får kanskje oppleve Rootsville Stage, en intim scene, andre vil ha med seg de største internasjonale artistene i hangaren, eller skaffe seg autografen de alltid har ønsket seg. Noen nyter bare en pils og gratis underholdning. Også Norges eldste stavkirke Heddal – byr på blues. På bluesbiblioteket kan publikum komme tett på kjente artister noen med legendestatus, som forteller anekdoter og om hvordan musikken handler om livet selv. Det føles som å være medlem i en hemmelig klubb.

Ved elva tar camperne seg en kjølig dukkert, fisker og fyller blueshelgen med konserter og medbrakte instrumenter. Ifølge tidligere statistikker har Notodden bluesfestival et publikum med høy utdanning og inntektssnivå, publikum består av nesten like deler kvinner og menn med en overvekt på 40 pluss, men den eldre generasjonen har begynt å ta med seg den yngre, en generasjon som viser seg å elske de gamle bluesrockartistene – og vinyl.  Vil man oppleve store internasjonale artister, som Uriah Heeps eksklusive Norgesbesøk, Walter Trout, som har en fortid med John Mayall – eller store stemmer som Sivert Høyem og Adam Douglas - er dette bare fire av 100 grunner til å besøke byen.

VY setter opp ekstratog, det går bluesbusser fra flere store norske byer, det ryktes endog om flyrute fra Bergen til Notodden.

Notodden; Beliggenhet ved Tinnelvas utløp i Telemark, 13 000 innbyggere. Kjennetegn: en over 8 meter høy munnspillmikrofon i rundkjøringen.(se foto: James "Super Chikan" Johnson).  Bluesfestivalen avholdes den første uken i august hvert år. Informasjon: bluesfest.no. Notodden og Rjukan som verdensarv samt krigshistorie vises i Industriarbeidermuséet, Telemarksgalleriet – Øvre Tinfos og Heddal stavkirke 5 km. fra Notodden sentrum

bottom of page